Не мењајте цео режим исхране због празничне трпезе, саветује ендокринолог

Сматра се да новогодишњи сто мора да буде препун хране па се често гладује у ишчекивању празничне вечере. Са становишта варења, ово је штетно. Планирајте вечеру у уобичајено време - салату и чак топло јело до 21 час, а у поноћ се можете ограничити на традиционалне закуске и воће. Не треба се преједати ноћу и реметити ритам варења ни због празника, па ни због Нове године, сматра ендокринолог.

Пред нама је главни празник у години - ускоро ћемо дочекати нову 2026. годину. За сваку домаћицу припрема празника значи и избор новогодишњег менија. Како да он буде не само укусан, већ и здрав? Ако планирате велику традиционалну трпезу, ево неколико препорука за избор јела.

Без слатких пића и алкохола

О штетности алкохола и шећера данас се све зна те празник није разлог за изузетак. Као напитак можете припремити лимунаду на бази воћних сокова, цитруса и мирисних зачинских биљака, нане, тархуна, босиљка. Нека пића се могу правити и од охлађеног зеленог или воћног чаја са ледом - пробајте унапред неколико варијанти и изаберите укусе за новогодишњи сто, сматра дијетолог и ендокринолог Анастасија Подхватилина.

Више поврћа и салата

Традиционалне новогодишње салате не треба у потпуности избацити, а ни смањивати калоријску вредност баш тог дана није неопходно. Направите омиљену руску салату, али не за више дана, већ тачно онолико колико ћете појести те вечери - не више од 100 грама по особи. Поред традиционалних и калоричних салата, обавезно припремите и оне класичне, макар то били једноставни тањири са парадајзом, зеленишем, листовима салате и лаганим сиром. Као прелив одговара ароматично уље уз додатак цитрусног сока и коре. За љубитеље изузетнијих јела, добар избор су салате са зеленом шпарглом.

Риба или морски плодови као главно јело

Ако после поноћи планирате да послужите топло јело, не бирајте масно месо, попут свињетине. За празник је одлична морска риба печена у рерни. Добар избор су лосос, ослић без костију и друге породичне омиљене врсте рибе. За оне који не воле рибу, алтернатива могу бити зец или живина.

Воће за десерт

После закуски и главног јела, неће сви имати места за десерт. Воће је универзално - може дуго да стоји без кварења, а остатке је лако сачувати. Класика за Нову годину су мандарине, као и "празничнији" манго и ананас, бобичасто воће, као и уобичајене крушке и јабуке.

Више активности у новогодишњој ноћи

Не проводите цео празник седећи за столом. У новогодишњој ноћи заплешите или прошетајте градом.