Српска традиционална јела већ одавно имају "своје место под сунцем", али у последње време домаћа гастрономија одлази корак даље, те се издвајају занимљиви укуси са иновативним техникама и другачијим приступима кулинарству. Ове тенденције су свакако утицале да се српски ресторани нађу на мапама престижних гастро водича.
У најновијем издању "Michelin Guide Serbia 2026", објављеном овог месеца, ресторани "Langouste" из Београда и "Fleur de Sel" из Новог Сланкамена успешно су потврдили своје "Мишленове звездице", док је пет нових ресторана добило препоруку. На тај начин укупан број ресторана са препоруком чувеног светског водича за 2026. годину износи 25.
Поред ресторана "Исток" и "Iva New Balkan Cuisine", престижну ознаку "Bib Gourmand", која се додељује за изузетно квалитетну храну уз приступачне цене, ове године добио је и београдски ресторан "Бела река". Овогодишња селекција обухвата и пажљиво бирани списак ресторана који носе ознаку препоруке. Пет нових ресторана који су се нашли у водичу су "Сувенир", "Prime", "Путер", "SS by Angie" и "Ресторан 27".
Ова признања су јака потврда квалитета српске гастрономије и то по међународном стандарду, наглашава директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић:
"За нас је то велика ствар или је то поновна и изузетно јака потврда квалитета српске гастрономије и то по међународним стандардима. Српска гастрономија је иначе препозната као врло квалитетна и наши туристи када их анкетирамо, када су на дестинацији углавном у топ три позитивних утисака које понесу из Србије истичу гастрономију. И чак у топ три оразлога за долазак у Србију истичу наш квалитет гастрономије, тако да је ово још једна потврда да смо на правом путу кад је гастрономија у питању. Она је за нас заиста велико богатство у смислу туристичке понуде Србије", навела је она.