Магазин

Ова врста хране може да убрза старење коже, а једемо је сваки дан

Током празника, када су трпезе богатије него иначе, слана храна често заврши на нашем тањиру чешће него што мислимо - од сухомеснатих производа и сирева до грицкалица. Иако је познато да прекомеран унос соли повећава ризик од високог крвног притиска и срчаних болести, мање се говори о томе да натријум може утицати и на изглед и здравље наше коже.
Ова врста хране може да убрза старење коже, а једемо је сваки данGetty © Westend61

Кожа је највећи орган у телу и има кључну улогу у заштити од бактерија и штетних спољашњих утицаја - а када уносимо превише соли, она ремети равнотежу течности у организму, што се често прво примети управо на њој. Последице могу бити сувоћа, отеченост, губитак сјаја, али и убрзано старење.

Висок унос натријума може да наруши природну хидратацију коже и подстакне оксидативни стрес, што временом утиче на смањену производњу колагена - протеина задуженог за чврстину, еластичност и младалачки изглед коже. Када колаген почиње да се разграђује, кожа лакше губи тонус, појављују се фине линије, боре и грубља текстура.

Слана храна такође подстиче задржавање воде у организму, због чега лице и капци могу изгледати надувено. Истовремено, тело покушава да се избори са вишком соли тако што извлачи воду из ћелија, што доводи до дехидрације коже. Резултат тога је сува, перутава кожа, са наглашеним линијама и уморним изгледом (што може бити посебно уочљиво неколико дана након празничног преједања).

Натријум који се задржава у кожи може имати улогу и у развоју или погоршању екцема, стања које се манифестује црвенилом, сврабом и неравнинама. Истраживања показују да чак и мали пораст дневног уноса натријума може значајно повећати вероватноћу погоршања симптома, док хронична упала повезана са овим стањем додатно убрзава старење коже. Како кожа природно постаје сувља с годинама, овај ефекат може бити још израженији.

Да би се ублажили негативни утицаји соли, стручњаци саветују да ограничите унис ултрапрерађене хране, нарочито током празника. Чипс, инстант супе, брза храна, сухомеснати производи, кисели краставци и чак неке врсте хлеба често садрже велике количине скривеног натријума. 

Кување код куће је један од најједноставнијих начина да се унос натријума држи под контролом, јер у домаћој кухињи обично користимо знатно мање соли него што се налази у индустријски припремљеној храни. Стручњаци препоручују и да испирате конзервиране намирнице, попут пасуља, јер тако можете уклонити значајан део соли која се додаје током конзервирања. Уместо соли, јела можете зачинити биљем и зачинима који дају богат укус.

Комбиновање слане хране са намирницама богатим калијумом, као што су банане, може помоћи у смањењу задржавања воде у организму. Уз то, редовна хидратација је кључна - довољан унос течности помаже кожи да остане еластична и отпорнија, што је посебно важно у зимском и празничном периоду.

Када водимо рачуна о исхрани, не штитимо само срце и крвне судове, већ и кожу, која свакодневно представља прву линију одбране организма. Зато умереност у сланој храни, чак и током празника, може бити један од најједноставнијих корака ка здравијој и млађој кожи.

image
Live