Магазин

Пихтије су незаобилазан део празничне трпезе, а јесу ли здраве открио је руски стручњак

Пихтије су незаобилазан део празничне трпезе, а колико су оне здраве (и када и због чега могу постати нездраве) открио је руски стручњак, специјалиста гастроентерологије.
Пихтије су незаобилазан део празничне трпезе, а јесу ли здраве открио је руски стручњак© Canva / olegtoka

Да бисмо говорили о томе да ли је неко јело здраво неопходно је да се осврнемо на две ствари: основне састојке и начин припреме. Познато је да је пржење на уљу један од најнездравијих начина припреме намирница, а шта је став стручњака када је реч о кувању?

Колаген, гвожђе, витамини - чиме су све богате пихтије 

Пихтије се припремају од меса, и то тако што се оно јако дуго кува, те су у том смислу оне здраве. Осим тога, поједини током процеса кувања меса додају и кости, које су богате природним колагеном, захваљујући чему пихтије постају још здравији оброк. 

Поред тога, у пихтијама се садржи и гвожђе, као и витамине групе Б, који играју важну улогу у многим физиолошким процесима, између осталог - и правилном раду нервног система, пише руски портал Аргументи и факти. Дакле, струка је рекла своје: пихтије су веома здраве. 

Постоји и друга страна медаље: Када пихтије нису здраве

Квалитет пихтија умногоме зависи од квалитета меса које се користи за њихову припрему: ако се користи месо које је пуно масноћа, лако се може десити да од здравог специјалитета оне постану нездрав, и то управо за рачун масноћа, јер су оне те које поприлично штете организму.

Те масноће, које се најчешће налазе у маснијим комадима меса, лако могу повисити ниво "лошег" холестерола у крви и повећати ризик од развоја многих обољења - међу њима и атеросклерозе. Зато треба бити обазрив, а јело припремати од најбољих комада меса и других квалитетних састојака.

Сервирајте пихтије на одређеној температури, саветује стручњак

Иако већина сервира пихтије хладне, директно из фрижидера, руски стручњак из области гастроентерологије Вероника Корнилова саветује да се оне ипак изваде из фрижидера нешто раније. На тај начин спречиће се да хладна храна доспе у дигестивни тракт и изазове спазам глатких мишића.

"Када једете пихтије немојте журити - боље је да сваки залогај мало угрејете у устима. Ово се, иначе, односи на апсолутно свако јело које се традиционално сервира хладно", појашњава Корнилова, наглашавајући да брига о здрављу увек треба да буде на првом месту.

image
Live