Магазин

Птице могу бити лек за ментално здравље

Студија са Кингс Колеџа у Лондону показује да слушање и посматрање птица има позитивне утицаје на људе који имају депресију, али и генерално помаже у подизању расположења.
Птице могу бити лек за ментално здравље© Pexels/Pixabay

Испитано је око 1300 људи у року од две недеље, који су користили мобилну апликацију за документовање расположења. Испитаници су бележили да ли су били срећни или под стресом, као и да ли су били близу дрвећа и чули или видели птице.

Резултати су се видно побољшали када су субјекти били у близини птица, чак и они са дијагнозом депресије. Забележили су позитивне емоције чак и неколико сати касније. Међутим, након дужег периода без сусретања са птицама, расположење је код многих поново опадало.

Професор Андреа Мекели са Кингс Колеџа сматра да резултати показују да је неопходно стварати окружења у којима могу живети птице, поготово у урбаним подручјима. Како би птице могле направити трајно станиште, потребно је много зеленила и чување целокупног екосистема.

Додаје да ово решење може бити добра врста терапије за оне који болују од депресије, јер посматрање птица није активност која је превише захтевна за некога са оваквом дијагнозом (као, на пример, вежбање).

Адријан Томас, аутор књига о звуковима птица, верује да истраживање има смисла, јер људи често повезују певање птица са осећајем радости.

''Уграђено нам је у подсвест,'' рекао је, ''Ацосира на пролеће, препород и долазак добрих времена...Морамо обратити пажњу на еколошку кризу и побринути се да природа не затихне.''

Са птицама је могуће повезати се стварањем уточишта на прозору или тераси, тако да је погодно и за урбано окружење. Постављање мале кућице или посудице са храном на видљиво место, може привући различите врсте птица које се могу нахранити или пронаћи склониште.

Ако није могуће довести птице у свој лични простор, издвајање неколико минута (или чак секунди) у току дана за пажљиво посматрање птица у парку може побољшати расположење за остатак дана.

image
VV inauguration
banner