Магазин

Моћно облачење - Може ли промена стила довести до промене и у каријери

Одећа је веома ефектан алат за самоизражавање, али може помоћи и у истраживању нових верзија себе. Како одабир одевне комбинације може довести до бољих резултата у пословном свету?
Моћно облачење - Може ли промена стила довести до промене и у каријери© Pexels/Mikhail Nilov

Савремени кодекс облачења је прошао кроз многе промене, додатно још од времена пандемијског рада од куће. Многе фирме, поготово оне са млађим генерацијама на челу, чак потпуно запостављају традиционална правила и дозвољавају запосленима да удобност и лична естетика буду приоритет.

Ипак, постоји разлог зашто мода трансформише особу. Многи сматрају да ''одело не чини човека'', али свака особа на свету одаје јединствен утисак својом одећом, свесно или не. Због тога није увек могуће игнорисати туђа мишљења и облачити се само за себе. Добро је примењивати овакав став у многим ситуацијама, али у професионалном свету постоји више бенефита него негативних последица моћног облачења.

Шта је моћно облачење

''Улога'' продуктивне и пословно успешне особе може постати реалност када се обрати пажња на лични имиџ, односно изабере одећа која носи управо такву поруку. Моћно облачење може подсвесно помоћи у држању, говору, концентрацији... Требало би да се носи одећа која подиже самопоуздање и привлачи позитивну пажњу, а у исто време поштује одређен кодекс облачења. Пословно одевање не мора бити једнолично и досадно, увек постоји неколико начина да се освежи и унесе лични додир, који ће чувати индивидуалност.

Како одабрати свој пословни стил

Правила облачења увек зависе од саме фирме. Одређена места траже конзервативан приступ, док је код других лежернији стил сасвим прикладан. Без обзира на околину, увек је могуће пронаћи своју верзију моћне комбинације. Традиционални елементи, попут одела, могу добити савремен обрт. Супротно, ексцентричнији комади могу бити прилагођени конзервативнијим правилима. Из следећих неколико предлога је могуће осмислити различите варијације моћних одевних комбинација:

Љубав за боје

Сако, сукња и одело не морају увек бити у црним, сивим и сличним неутралним тоновима. Постоји једноставан начин за освежавање ове традиционале комбинације: аксесоари.

Аксесоар заиста ''спашава'' ситуацију, поготово ако није могуће носити упадљиве и јарке боје одеће на послу. Упечатљива торба, минђуше, марама или ципеле, бојом могу дати посебан акценат, који потпуно промени утисак.

У случају да је одећа упадљивимх боја прикладна, освежавање ормара комадима у омиљеним нијансама може пробудити нову енергију и жељу за радом. Дотеривање и забавна одећа не морају бити само за приватан живот.

Текстуре и дезени

Боје нису једини начин освежвања стила и откривања личног моћог печата. Занимљиви материјали и богате текстуре претварају класичне комаде у нешто савремено и забавно. Такође, одређен дезен на једном комаду, попут добро искројених панталона, може направити добар баланс са остатком неутралне комбинације.  

Шминка и фризура

Осим одеће, суптилне промене у фризури и шминкању могу бити подједнако ефектне. Шишање на другачију дужину или фарбање у нову боју ће помоћи у новој ''улози'' пословно успешне особе. Поред тога, прикладна шминка је увек добар избор. Ако је могуће имати више слободе, мало боје на очима или другачији кармин уливају ново самопоуздање. Моћна шминка мора истицати природну лепоту, без претеривања. У исто време, нешто попут трачка златне сенке на очима ће освежити лице, али и даље бити суптилно.

Важно је дефинисати споствени стил и шта је оно што нас чини сигурним у себе. Ако су то искључиво црни комади, постоји на стотине верзија оваквог стила, од класичних одела до свакодневних хаљина. За оне који више воле боје, оне могу бити инкорпориране у сваку верзију моћног облачења. На крају, за оне који се најбоље осећају у фармеркама, блејзеру и без шминке, моћно облачење може бити и веома лежерно.

Одабир личне верзије овог (пословног) стила има велике предности, с обзиром на нагли пораст самопоуздања и енергије када носимо комаде у којима се осећамо као унапређена (и каријерно и лично) и префињена верзија себе. Психолошки утицај моде на људе се не може оспорити, од позитивних до негативних реакција. Искористити опште прихваћене пословне одевне елементе у своју корист (и уз свој печат) и ''манипулисања'' модом у пословне сврхе, доприноси уживању у новостеченом самопоуздању, а и у каријери.

image