Магазин

Где су најдуже руске зиме

Већина Русије, највеће земље на свету, са преко 17 милиона квадратних километара, добар део године прекривена је снегом, а просечна температура током године не прелази нулти подељак на Целзијусовој скали. Можете ли замислити живот у условима у којима зима траје од августа или септембра месеца, па све до маја или јуна?
Где су најдуже руске зиме© freepik/wirestock

Сурова руска клима на неки начин диктирала је и насељеност земље, па тако скоро 70 процената становништва живи у европском делу Русије, који чини свега 20 процената територије, док мање од 30, је распоређено на преосталих 80 процената земље. Која су то места у Русији прекривена снежним покривачем већим делом године и чији становници не скидају бунде и чувене чизме "ваљенке"?

Острва Северног леденог океана - зима која траје читавих 10 месеци

Русија има преко 37.000 километара морске обале, и земља је која излази на три океана: Северни ледени океан, Тихи океан и Атлантски, а нека од највећих острва и архипелага, попут Земља Франца Јозефа, Нова Земља и Новосибирска острва, која се налазе на потезу од Мурманске до Чукотске области делови су земље са најсуровијом климом и зимом која најдуже траје. Од свих острва, Земља Франца Јозефа истиче се по најдужој зими, која траје од августа месеца, па све до јуна наредне године - читавих десет месеци! Током зимског периода, снажне снежне мећаве учестала су појава, која ионако ниске температуре од чак -40 степени Целзијуса додатно погоршава. Због своје позиције и поларне климе, на овом месту су и такозване поларне ноћи.

Јакутија - осам месеци на -50 степени и пар месеци лета

Највећи и најхладнији руски регион, Јакутија, према својим становницима веома је суров - први снег обично падне већ у августу или септембру месецу, а зимски период и температуре испод нуле остају све до маја месеца следеће године. За разлику од острвских предела, у Јакутији се током лета температуре пењу значајно изнад нултог подељка, па су тако током летњег периода (који траје свега 2, а највише три месеца) просечно око 18 степени Целзијуса. Ипак, зимских -50 до -70 степени значајно "кваре" утисак.

Полуострво Јамал - блажа зима и 10 изнад нуле

Иако нешто мало топлији од Јакутије, Јамало-Ненецки округ на самом северу Сибира није ништа бољи када је у питању дужина трајања зиме. У северном делу округа она траје од септембра месеца до маја, док у јужном делу округа може трајати само пар недеља краће. Ипак, температуре изнад нуле и даље су ретке, а могу се очекивати тек у јуну и јулу. Поларни део полуострва Јамал одликују снежне олује и периоди поларних ноћи, баш као што је то случај и на острву Земља Франца Јозефа, док су температуре малчице пријатније и просечно се крећу између 25. и 30. подељка испод нуле. Јужни део, који је и гушће насељен, има нешто пријатнију климу: у летњем периоду температуре могу достићи и 10 степени изнад нуле, док су зиме мање сурове, са температурама до -20 степени.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner