Магазин

Серија која траје бесконачно створена уз помоћ вештачке интелигенције

Серија коју можете гледати бесконачно? Зашто да не! Софтвери "DALL-Е2 и "ChatGPT" генерисале су бесконачну серију "Нотинг форевер" ( "Nothing, Forever"), за чију је основу узет амерички ситком "Сајнфелд".
Серија која траје бесконачно створена уз помоћ вештачке интелигенције© printscreen youtube/ Frumes

Када се удруже два софтвера за вештачку интелигенцију (AI), од којих је један ("ChatGPT") престигао чак и ТикТок, и постао убедљиво сервис који се најбрже развио у историји - резултат мора бити нешто иновативно. Улоге у генерисању биле су подељене: "DALL-Е" је био одговоран за креирање визуалних елемената серије, док је "ChatGPT" преузео на себе синхронизацију, а уживо пренос овог пројекта био је на стриминг платформи "Твич" ("Twitch“), на којој је до данас регистровано преко два милиона јединствених корисника.

Ова два софтвера инспирацију су пронашла у ситкому "Сајнфелд", који је изашао још осамдесетих година и заузео почасно треће место у рејтингу "100 најбољих ТВ програма за последњих 25 година" према верзији  "Ентертејмент Викли" ("Entertainment Weekly"). Остаје питање да ли пројекат који су генерисала два софтвера за вештачку интелигенцију могу да заправо понове, или чак премаше успех свог претходника.

Када је реч о вештачкој интелигенцији и уметности, ово није једина вест - вештачка интелигенција решила је да покори и филмску индустрију: немачки љубитељ експеримената, Фабиан Штелцер решио је да уз помоћ софтвера направи први у историји дугометражни филм. Улоге ће бити подељене тако да се један од софтвера бави визуелним ефектима, друга ће имати задатак да генерише гласове свих ликова, док ће трећа на себе преузети специјалне ефекте.

image
VV inauguration
banner