Златни прстен Русије: Историјска туристичка рута "злата вредна"

Цар-звоно, магични плави камен, чаробна штука, девет градова, 171 музеј и златно наслеђе старо вековима чини "Златни прстен" Русије посебним. Шта је "Златни прстен" и због чега је уврштен на Унесков списак места Светске баштине?

"Златни прстен Русије" - најпопуларнија туристичка рута која обухвата мноштво древних градова по читавом централом делу Русије, око Москве, које обједињује њихова вредност са тачке гледишта културе и историје. Назив ове туристичке руте није случајан - прстенастог облика и "злата вредна", пружа туристима незаборавно искуство и културолошку "инфузију", а први пут овај назив употребио је 1967. године московски новинар Јуриј Биков, који је објавио серију материјала о свом путовању коју је назвао управо тако. Од тада, овај назив ушао је у народ, али и у туристичке водиче. Јарослављ се сматра незваничном престоницом "Златног прстена". Најстарији град на Волги је 2010. године прославио 1000 година постојања. Овде се налазе историјски споменици светске баштине Унеска, али мало људи зна да је овде, 1750. године почело са радом прво руско драмско позориште по имену Фјодор Волков, названо по главном режисеру и оснивачу. Позориште и сада "живи" и радује публику својим представама.

Године 2017. званично је оформљен Савез градова "Златног прстена" у који је ушло девет градова:

Списак није коначан. На укључивање у ову историјску руту непрестано претендују и други градови и насељена места са занимљивом историјом, а многе туристичке компаније и аутори туристичких водича проширили су званичан списак придодавањем и других градова богатих историјским наслеђем, назвавши га "Великим Златним прстеном". Штавише, 2018. године Министарство културе Руске Федерације изборило се за то да се градови "Златног прстена" уврсте на Унесков списак места Светске баштине.

Доносимо вам десет занимљивости о "Златном прстену" због којих ћете пожелети да свој следећи одмор проведете баш тамо:

Наравно, постоји још много занимљивости о овој туристичкој рути које можете чути током незаборавних обилазака старинских улица и колоритних музеја и храмова. Сви градови "Златног прстена" туристички су оријентисани, те проналазак смештаја или ресторана за свачији укус неће представљати изазов.