Подземни дворци Москве - Московски метро као царске палате

"Подземне дворце Москве", како често називају московски метро, од осталих метроа света издвајају велелепне станице распоређене на 14 линија које дневно превезу скоро осам милиона путника. Чак 44 станицa проглашено је културним и историсјким наслеђем. Осим што је за становнике Москве он примарни облик транспорта, московски метро је право ремек-дело и један од највећих симбола како Москве, тако и целе Русије.

Универзални одговор на питање шта прво видети у Москви је дефинитивно метро. Ово је подземни летопис главног града, луксуз дворчева доступан свима, збирка ремек-дела сликарства и скулптуре, грандиозни музеј чуда. Прва линија је свечано отворена пре 88 година а сада има више од 200 станица у систему најповољнијег јавног превоза. Свака четврта станица је објекат културног наслеђа. Велики значај је придаван стварању и градњи сваке станице, није се штедело на новцу. На подземним палатама радили су најистакнутији и талентовани стручњаци.

Покретне степенице дужине 127 метара које воде до перона станице "Парк Победе", специфичан мирис московског метроа који се не може поредити ни са једним другим и станице које су део искоријског и културног наслеђа своје путнике свакодневно остављају без даха.

Издвајамо занимљивости о московском метроу које ће вас сигурно навести на то да пожелите да се њиме провозате и истражите његове лепоте: