Магазин

Напуљска пица слави рођендан - Од места у Италији до УНЕСКОВЕ листе светске баштине

Мало које јело је у читавом свету толико популарно, као што је то пица. Ово национално италијанско јело традиционално је сачињено од слоја теста које је прекривено парадајз сосом, маслиновим уљем, парадајзом, моцарелом и босиљком, а и поред тога што је изузетно једноставно за припрему - достојно је дивљења и "обожавалаца" широм света, који сваке године 9. фебруара обележавају дан пице.
Напуљска пица слави рођендан - Од места у Италији до УНЕСКОВЕ листе светске баштине© freepik/stockking

И нису се случајно Италијани обратили УНЕСKО-у са захтевом да се пица призна историјским гастрономским специјалитетом не само у Италији, у виду дела културног наслеђа, већ и светском нивоу. Међутим није напуљска пица добила тај статус, али је уметност напуљских произвођача пице уписана на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа.

Сматра се да ово јело вуче корене још из Античког доба, а да у преводу са латинског значи "лепиња". Такве лепиње од теста, са додатком различитих намирница, биле су популарне у Грчкој, Италији и Персији. Ипак, управо су италијански мајстори кулинарског заната пици дали непоновљиви укус који не престаје да покорава милионе људи на свету свакога дана. Италијани су до танчина усавршили припрему овог јела - за припрему теста користе се специфичне врсте пшенице, од којих се даље прави брашно за припрему теста посебне густине, а комбинација зачина која се користи за припрему пице посебно је осмишљена да додатно истакле укус састојака.

Пица "Маргарита" - ауторско дело које је одушевило краљицу

Хармонично комбиновање састојака који се стављају на тесто определило је и настанак различитих видова пице. Историја настанка различитих укуса пице, по традицији испраћена је и легендама (јер, како без њих), а једна од њих везана је за "Маргариту", једну од најомиљенијих. Пица каквом је данас знамо настала је у Напуљу у 19. веку, и била је "резервисана" за сиромашне. ЋМаргаритаЋ је настала као плод маште једног кувара, који је да ли по специјалној наруџбини, да ли случајно и "на брзака",  1989. године припремио ово "ауторско" јело за краљицу Маргариту, супругу краља Умберта I. Краљици се пица толико допала, да је на крају по њој и добила назив.

"Закон о пици" - мит или стварност

Данас у Италији у којој је пица национално јело, на снази је и "Закон о пици" - низ правила која су се генерацијама уназад преносила са колена на колено напуљским пица мајсторима. Тек 1984. године ова правила добила су писану форму. Окупили су се највећи и најпознатији пица мајстори тога доба како би саставили фундаментална правила која се морају поштовати. ЋЗакон о пици" строго прописује не само стандарде који се тичу њеног састава и процеса припреме, већ и географско порекло свих састојака (преферира се регија Кампања и њена околина), начин припреме теста, редослед стављања састојака на тесто, температуру и врсту пећнице у којој се она пече. Према поменутом Закону, права Наполитанска пица је округлог облика, не већа од 35цм у пречнику, има издигнуте ивице које су набрекле и без гарежи, максимум 1 - 2 цм и мора бити миришљава и мекана.

Иначе, пица је и један од рекордера Гинисове књиге рекорда:

  • Келвин Медина са Филипина најбрже на свету је појео пицу - 30,5 цм за нестварних 23.62 секунде
  • Највећа на свету пица направљена је у Лос Анђелесу - њена површина износила је 1296,72 метра квадратна
  • Пица са највећом мапом на себи направљена је у Москви - 22 квадратна метра карте Москве
  • Најдужу на свету пицу направили су у Венецији - 1930,39 метара била је њена дужина
  • Највише пица на свету направљено за један сат, рекорд је који држе Американци - пица мајстор у познатом ланцу пицерија "Доминос" направио је 206 пица у року од 60 минута

image