Магазин

Како да избегнемо јутарњу надутост лица - Шта смемо а шта не смемо да једемо увече

Многи од нас су искусили јутарње отицање лица и тела. Покушавамо да их се отарасимо уз помоћ масажа, крема, маски и контролом уноса соли. Како храна утиче на отицање и да ли би требало да избегавамо одређену храну?
Како да избегнемо јутарњу надутост лица - Шта смемо а шта не смемо да једемо увече© pexels/Mateus Souza

Често се мислило да повећан унос соли ствара надутост, а заправо и мањак соли може довести до отицања. Све је у вези са натријумом. Његов недостатак присиљава тело да задржи натријум и калијум из било ког производа који уђе у стомак. Задржавање натријума доводи до задржавања воде, а то, заузврат, доводи до едема.

Кухињска со би требало да буде присутна у исхрани, идеално би било унети до 5 грама дневно. 
Шта избегавати за вечеру, како би се избегла јутарња надутост? Током вечерњег оброка не јести масну, зачињену и пржену храну, производе са вештачким бојама и конзервансима. Избегавајте ноћу да једете прерађено месо попут шунке, сланине и саламе, чипс, переце, помфрит, алкохолне напитке и зачине попут соја соса.

Ево неких примера грицкалица и вечера који неће довести до јутарњег отицања:

1. Ужина базирана на воћу и поврћу

Воће и поврће је познато као највећи извор влакана, антиоксиданата, витамина и минерала, док у исто време има мало масти и натријума. Много воћа и поврћа такође има висок садржај воде, што помаже вашем телу да остане добро хидрирано и да смањи надимање. Увече се можете одлучити за чинију бобичастог воћа. Влакна ће помоћи бржем осећају ситости, што ће спречити преједање а што би се могло догодити када су у питању рафинисане грицкалице или десерти.

2. Јести јогурт, уместо сладоледа за десерт.

Млечне производе из вечерњег менија не треба искључити. Само се побрините да имају низак садржај масти - 2 до 5 посто и јако мало додатог шећера. Увек дајте предност онима који садржи живе, активне културе попут пробиотика, који могу помоћи у смањењу надимања и непријатних симптома синдрома иритабилног црева. За ужину помешати грчки јогурт са бобицама.

3. Ферментисана храна и пиће, као и многи јогурти помажу стварању добрих бактерија у цревима. Добре бактерије могу помоћи код надимања, јер смањењем укупног надимања, смањује и оток лица. Конзумирати кефир, комбуху, у комбинацији са воћем попут малина, је идеална вечерња ужина.

4. Житарице целог зрна попут киное и амаранта, богате су витаминима, минералима и влакнима, за разлику од рафинисаног белог хлеба и тестенине који изазивају надутост. Влакнасти угљени хидрати уместо рафинисаних, зашећерених угљених хидрата, могу помоћи у борби против упала и на тај начин спречити натеченост лица.

5. Пити довољну количину воде и остати хидриран. Може и требало би да се вода пије током оброка, пре оброка и у било ком тренутку када се осети жеђ. 

Уколико је дошло до отицања, а чека вас важан дан, ево неких трикова којима се можете послужити:

- ролери за масажу лица од жада или неких других минерала, појачаће циркулацију и помоћи лимфну дренажу, помажући кожи да изгледа затегнутије

- јога за лице, лагане вежбе на лицу које можете наћи на интернету а које ће помоћи у јачању мишића испод коже, помажући лицу да изгледа мршавије и затегнутије, а не подбуло

- умивање хладном водом, јер она може сузити крвне судове и помоћи да се оток смањи

- свакодневно, јутарње трчања помаже смањењу отицања лица 

Узроци јутарњег отока могу бити и разлог више за посету лекару ако су изазвани неким од следећих узрока:

⦁ Хормонска неравнотежа
⦁ Неправилан избор контрацептивних пилула
⦁ Алергијске реакције
⦁ Повећан венски притисак
⦁ Авитаминоза, посебно недостатак витамина Ц и Д
⦁ Запаљински процеси у телу и бактеријске инфекције
⦁ Кршење равнотеже воде и соли у телу, услед избацивања угљених хидрата
⦁ Проблеми у раду бубрега

image
Инаугурација председника Русије
banner