Магазин

Ирски близанци - бебе рођене у периоду од 12 месеци

Ирски близанци, некада погрдан термин, сада је распрострањен назив за бебе рођене у периоду од 12 месеци. И док су многи срећни очекиваном трудноћом, стручњаци наводе разлоге због којих би ипак требало направити мало већу временску разлику између трудноћа
Ирски близанци - бебе рођене у периоду од 12 месеци© pexels/Pixabay

Када је певачица Ријана објавила да је трудна по други пут, многи су почели да рачунају колики је размак између првог и другог детета и прозвали њену децу "ирским близанцима". Шта овај израз значи?

Израз "ирски близанци" осмислили су Американци крајем 19. века за децу сиромашних имиграната која су рођена са малом разликом у годинама. Наиме, католичке породице које су из Ирске дошле у САД, следиле су препоруке своје строге католичке цркве о забрани контрацепције. Резултат тога је био рађање деце једно за другим, некада по двоје у истој календарској години.

Данас се термин и даље користи за децу која се роде у периоду од 12 месеци, а некада се могу и календарски тако поклопити да припадају истој генерацији. И док је некада термин значио увреду родитељима, данас се на њега гледа благонаклоно.

Нешто више од половине жена широм света и даље користи заштиту од трудноће, а остатак жена се брани немаштином, страхом од нуспојава неких од контрацептивних метода, забраном религија којима припадају, а већина заправо не познаје своје сопствено тело.

Иако у 21. веку постоји много извора информација, а податке о репродукцији можемо наћи свуда, и даље се гаје уверења из времена наших прабака. Једно од њих је чувено - жена не може да остане трудна док доји! "Дојење може деловати као облик контрацепције јер тера ваше тело да настави да производи хормон пролактин. Овај хормон заправо спречава овулацију, али ако се надате да ћете на овај начин избећи да поново затрудните, најбоље је да користите други, поузданији облик контроле рађања, као што су пилуле, спирала или имплантат који садржи овај хормон", каже гинеколог Британи Роблс. Гинеколози опомињу да се после трудноће може десити и такозвана спонтана овулација код неких жена, којима се још није ни повратио циклус после порођаја.

Али има и оних који намерно користе овај период живота како би се што пре  "прегурале" период у пеленама. У руским селима има још увек жена које намерно планирају децу како би били вршњаци. Жене то објашњавају чињеницом да je још увек друштвено прихватљиво родити двоје или троје деце, па је боље одмах прегрмети - недовољно сна, нередовни оброци, трчање за малом децом, бочице, пелене, дојење. Још једна предност за ове маме је слична интересовања деце у будућности, од играчака до вртића, школе и заједничког дружења.

Код неких врста је потпуно нормалан пород два пута годишње, то није случај са нама, људима. Због чега је то тако? Иако је порођај потпуно природан за жену, он је велики стрес за тело коме треба најмање неколико месеци како би надокнадило губитак крви и успоставило хормонску равнотежу. Уз то требало би додати и да за то време се троше енeргетски ресурси мајке. Уколико се догоди трудноћа, она се догађа у већ осиромашеном телу.

Једно истраживање из 2014. године у САД, је показало да су били повећани случајеви превремног порођаја, нижа тежина новорођенчета и преклампсије код мајке. Статистике кажу да уколико је интервал између две трудноће мањи од две године, смртност новорођенчати је 45 посто већа него уколико су порођаји у размаку од 2 до 3 године.

Постоји неколико изазова који се могу јавити код овако блиских трудноћа, пре свега већи ризик од физичких или психичких аномалија које се могу јавити код деце, сматрају сручњаци. Такође, у пракси се показало и да су већа финансијска средстава потребна за одгајање две бебе истовремено, а пре свега остајање код куће ван канцеларије, током кога су многе маме добиле отказ. Статистике такође показују и већи број развода код парова који су добијали децу са овако малим размаком, по свему судећи због повећаног притиска на родитеље и већег стреса.

Препоруке гинеколога су да је идеално време за планирање наредне трудноће, 6 месеци након порођаја. 

Уколико је ипак дошло до трудноће одмах након порођаја, стручњаци саветују како да олакшате себи и својој породици:

  • тражити помоћ - нарочито током фазе бебе и малог детета. Немојте се плашити да тражите помоћ, било да то значи да поделите обавезе према детету и домаћинству са својим партнером или да ангажујете помоћ од бака и дека или да платите некога за чување детета или чишћење куће 
  • креирајте рутину - распореди спавања и исхране могу бити спасоносни за вас и ваше малишане. Не само да ће помоћи да ствари буду организоване, већ ће вам такође омогућити да у том времену организујете и вама потребне активности као што је фризер, преглед код лекара или долазак некога од пријатеља у посету...
  • избегните упоређивање деце - свако дете расте и развија се другачије, а то укључује и децу рођену у размаку од 12 месеци
  • охрабрите њихову индивидуалност - "ирски близанци" могу бити веома конкурентни, па је важно да родитељи препознају њихову индивидуалност. Како одрастају, охрабрите их да имају одвојене активности и хобије како би могли да се одморе једно од другог и да имају сопствену прилику да заблистају
  • брините о себи - када се осећате као да немате ни секунд да се посветите себи, важно је да одвојите време за бригу о себи. Брига о вашим духовним, физичким, психолошким и друштвеним потребама помоћи ће вам да се осећате најбоље како бисте могли да будете најбољи родитељ "ирским близанцима".

image