Брусу Вилису је озбиљно угрожено здравље - породица потврдила да болује од деменције

Чланови породице глумца Бруса Вилиса објавили су да он пати од облика деменције који се зове фронтотемпорална деменција (ФТД). "Иако су вести болне, олакшање је коначно имати јасну дијагнозу", наводи се у саопштењу.

Брус Вилис се прошлог пролећа повукао из света филма, а његова породица је саопштила да болује од афазије. Његово стање се погоршало, а последњом изјавом за медије породица је потврдила да глумац болује од фронтотемпоралне деменције (ФТД), преноси Танјуг.

"С једне стране ово је болно сазнање, али олакшање је што имамо тачну дијагнозу. ФТД је окрутна болест за коју многи од нас никада нису чули и може да погоди било кога. Брус је одувек веровао у то да коришћењем свог имена у свету може да помогне другима и да може да подиже свест о важним питањима и јавним и приватним. У нашим срцима знамо да би, када би могао, данас желео да скрене глобалну пажњу на ову болест, на то како она утиче на породице оболелих, и да би желео већу повезаност оних који се такође суочавају са деменцијом", наводи се у саопштењу Вилисове породице - супруге Емe Хеминг Вилис, бивше супруге Деми Мур и његове ћерке.

Прва запажена улога Бруса Вилиса била у серији "Случајни партнери", која му је донела награду "Еми" за најбољег глумца у ТВ серији. Највећу славу донео му је филм "Умри мушки" који је имао неколико наставака, а уврстио га је у групу холивудских акционих хероја. Иако је навеће успехе имао управо као акциони херој, свој статус "звезде са листе А глумаца" у Холивуду стекао је улогама у "Претпрачким причама", "Боја ноћи", "Дванаест мајмуна", "Армагедон", "Пети елемент" и "Шесто чуло". 

Фронтотемпорална деменција је поремећај који мења понашање и најчешће језичку функцију. Оштећено је апстрактно размишљање, пажња и сећање, а одговори су дезорганизовани. Овај облик деменције најчешће се јавља у периоду од 55 до 65 године живота и за сада за њу не постоји терапија.