Магазин

Ван Гогова "Глава сељанке" више од једног века је скривала тајну уметника

Слика "Глава сељанке" неочекивано је открила скривени аутопортрет Ван Гога на коме је уметник приказан са шешироми и марамом око врата. Овај аутопортрет откривен је приликом редовног рентгенског скенирања платна. Када је слика настала и на који начин ће се она рестаурирати открили су челници Националне галерије Шкотске.
Ван Гогова "Глава сељанке" више од једног века је скривала тајну уметника© prinstcreen youtube/Alexandra Ivankovic

До сада непознати рад Винсента Ван Гога пронађен је током припреме изложбе посвећене импресионизму у Националној галерији Шкотске, а конзерватори су аутопортрет великог уметника прекривеног слојевима лепка и картона, пронашли сасвим случајно, током планског рентгенског снимања уметничких дела. Сматра се да је аутопортрет прекривен почетком двадесетог века, док слика "Глава сељанке" још увек није била изложена, а да је сам уметник, у тренуцима када му је понестајало новца, почео да слика на обе стране платна ради уштеде материјала. "Глава сељанке" у Националну галерију Шкотске стигла је као поклон 1960. године, када је единбуршки адвокат даровао ово уметничко дело у знак сећања на своју супругу.

"Нисмо имали велика очекивања од скромне, мале слике каква је ова", навела је Лесли Стивенсон, виши конзерватор, у снимку који је објавио Музеј у коме се откриће догодило, "али, када смо први пут видели рендгенски снимак, наравно, били смо веома узбуђени. Овако велико откриће се дешава једном, можда двапут у животу конзерватора".

Рестауратори ће започети рестаурацију овог Ван Гоговог аутопортрета чинећи све да се сачува и орогинална слика "Глава сељанке" тако што ће за почетак уклонити слојеве адхезивног материјала, под којим се аутопортрет налази, користећи разлику у степену растворљивости лепка животињског порекла и уљаних боја које су се користиле, а овај "захват" иако делује једноставно, захтеваће много труда и вишемесечног рада.

"Ово уметничко дело припада периоду пресељења холандског уметника у Париз 1886. године и његовог упознавања са Анри де Тулуз-Лотреком и Емилом Бернаром: период у коме је Винсент Ван Гог почео је да слика аутопортрете био је кључни за развој његовог зрелог стила у коме је почео да експериментише потезима четкицом" навео је Френсис Фоул, старији кустос одељка француске уметности Националне галерије Шкотске. "У периоду од 1886. до 1889. године Ван Гог је насликао пре 30 аутопортрета".

image