Браон, розе или бели - "Звукови у боји" као терапија

У протеклих неколико година, терапија звуковима различитих "боја" је постала популарна у свету, али како се заправо могу применити у свакодневном животу? Која је разлика између "боја" и како могу помоћи човеку?

Висок ниво стреса, несаница и мањак концентрације су само неки од проблема савременог човека, а узроци могу бити "брз" живот, превише информација за кратко време, многе обавезе...Људи који редовно примењују терапију звукова у боји често деле своја искуства на друштвеним мрежама, сматрају да је веома ефикасна, као и да побољшава квалитет сна, опушта ум и унапређује когнитивне способности.

Да ли је заиста могуће добити наведене бенефите само уз помоћ слушалица и пуштања одређеног звука на компјутеру/моблином уређају? Звучи превише једноставно, али ипак, звукови у нашој околини изузетно утичу на расположење и пажњу, тако да сигурно постоји одређени утицај звучне терапије на људски мозак. Шта су заправо "звукови у боји", зашто се тако називају и како одабрати између белог, браон, розе, зеленог или плавог?

Једноставно речено, звукови у боји могу бити ефикасни зато што су мозгу досадни. Иако постоје одређене разлике у фреквенцијама сваког звука, сви су прилично неутрални, јер немају промену у јачини, нити динамичан и препознатљив ритам. Поједини стручњаци сматрају да управо због тога могу да "маскирају" остале звукове у околини и помогну у концентрацији, јер преовладава само један, монотон звук. Долази до врсте медитације, као код вежби дисања и сличних метода опуштања.

"Приоритет није више спољашњи, већ унутрашњи свет. Када се слуша само један звук, који преовладава, ефекат је сличан медитацији и мозак се 'ослобађа' од спољашњих сметњи," објаснила је неуронаучник Барбара Шин-Канингам за "Алур".

Имена су одређена према упоређивању са спектром боја - на пример, када би се све дугине боје стопиле у једну, настаје бела. Исто тако, када би се све "боје" звукова спојиле, добио би се бели, који ефектно неутралише околне шумове и у себи садржи све елементе браон, розе, зеленог и плавог звука. 

Не постоји довољно научних студија које могу потрвдити делотворност звукова у боји, али Јутјуб клипови белих, браон и других звукова који трају сатима достижу милионске прегледе, што доказује да се сигурно многи ослањају на овакву терапију. Могуће је и да је у питању само плацебо ефекат, али испробати различите "боје" може имати само позитивне ефекте и може бити добар експеримент пред следећу дремку или обављање одређеног задатка.

Боја се бира према потребама појединца, а могуће је и да ће бити потребно издвојити више времена за слушање, како би се мозак "навикао" и постигао медитативно стање.

Боља концентрација – бели звук

Најпопуларнија од свих боја звукова је бела и подсећа на статички шум телевизора или празне радио станице. Некима може бити чак и превише интензиван, подсећајући на зујање у ушима. Ипак, многима бели звук прија и одређене студије су показале да је био ефикасан у побољшању концентрације код људи са поремећајем пажње (АДХД). Могуће је да управо такво благо зујање помаже у опуштању, али не толико да проузрокује поспаност.

Међутим, многи стручњаци сматрају да бели звук не би требало схватити као једино право решење за поправљање пажње, али ако појединац заиста осећа позитивну разлику, онда може наставити са терапијом.

За опуштање – браон звук

У поређењу са белим, браон звук делује дубље и нема назнаке зујања, због чега је врло популаран када је циљ опуштање, уместо обављање задатака. Неутралан и монотон звук, који подсећа на звук грејалице или фена за косу, може опустити ум и тело пригушивањем наусклађених звукова из околине.

Угодно спавање – розе звук

Ако претходне две боје нису прави избор за одмарање мозга, поготово пред сан, онда је добро испробати розе звук. Може се опситати као средина између белог и браон или као шум падања кише или унутрашњост авиона, уз суптилно зујање. Поједине студије су да розе звук постепено "успорава" мождане таласе и стабилизује сан.

За учење – зелени звук

Слично белом звуку, зелени звук може помоћи у концентрацији и опуштању. Најчешће подсећа на шум реке, листова на ветру или других природних звукова. У исто време, није превише дубок и  може помоћи у бољој концентрацији приликом читања, учења или писања.

Против тинитуса – плави звук

За оне којима никако не прија гласно зујање, боље је прескочити плави звук. Ипак, многи корисници друштвених мрежа сматрају да фреквенција плавог звука, која звучи као комбинација кише и високог статичког шума, заправо помаже у ублажавању симптома тинитуса (зујања у ушима).