Магазин

Алкохолна пића и калорије: Колико додатних корка дневно треба да направимо да их потрошимо

Десет хиљада корака дневно годинама је била норма када је минимална физичка активност у питању. Али, ова рачуница се мења (и то драстично) уколико одлучите да себе почастите макар и једним алкохолним пићем увече у изласку. На који начин алкохолна пића утичу на дневни унос калорија, да ли је нашем организму свеједно уколико попијемо чашу пива или вина и колико корака се додаје на оних минималних десет хиљада да бисмо остали здрави и у доброј форми?
Алкохолна пића и калорије: Колико додатних корка дневно треба да направимо да их потрошимо© Canva/ oleksandranaumenko

Истраживачи мобилне апликације "Вивард" (WeWard), која награђује своје кориснике за број пређених корака током дана, различитим новчаним бонусима и поклонима, направила је поређење и алкохолна пића рангирала од оних са највећим бројем калорија до оних "најбезазленијих", а ми вам доносимо списак и појашњење колико је додатних корака или неке друге физичке активности неопходно да би се унете калорије избациле из организма.

 

Флашица "сајдера" нашла се на првом месту овог списка са просечних 240 калорија у једној флашици, а да бисте их из избацили из организма биће потребно да пређете додатних 5670 корака током дана, што је приближно још 51 минут шетње.

На другом месту овог неславног списка налази се, веровали или не, вино - у свега 250 милилитара вина налази се 225 калорије, а када би се то прерачунало у број корака износило би 5575 корака, односно 49 минута шетње, или, на пример, 15 минута активног играња кошарке.

Популарно "Гинис" пиво нашло се на трећем месту на списку са 210 калорија. Један велики "Гинис" коштаће вас додатних 5480 корака, односно 46 минута шетње, док свега 10 калорија мање има велико точено - што је 5385 корака.

Једно од најомиљенијих "женских" пића, џин-тоник нашао се на петом месту са 100 калорија у само једној чашици пића. После само једног попијеног коктела даме би требало да прошетају најмање 21 минут или 2650 корака како би се унете калорије анулирале.

Шесто место припало је "Jегеру", са којим бисте унели у организам 95 калорија. Колико је то додатне шетње? Двадесетак минута или 2595 корака.

Друго најомиљеније "женско" пиће, шампањац, налази се на претпоследњем месту овог списка, а ово (у поређењу са осталим) нискокалорично пиће у једној чаши садржи свега 90 калорија. Да бисте их сагорели довољно је 19 минута шетње током којих ћете прећи 2520 корака. Алтернатива шетњи било би, рецимо, 11 минута "ђускања". У поређењу са "сајдерима" - два пута мање.

Можда највеће изненађење овог списка јесте популарни "Џек Денијелс"- у једној чашици овог јаког алкохолног напитка налази се свега 60 калорија, које се лако могу избацити из организма са додатних 1680 корака, односно 12 минута шетње или 6 минута трчања.

Наравно, без обзира на релативно мали број корака који је неопходан да би се чашица неког алкохолног пића избацила из организма, злоупотреба алкохолних пића и континуирана конзумација организму може нанети велику штету и проузроковати развој различитих обољења. 

image