Магазин

Како функционише интуиција

"Интуиција је свети поклон, док је разум верни слуга. Створили смо друштво које велича слугу и заборавило је на поклон" - овако је Алберт Ајнштајн описао шесто чуло, онај осећај "у стомаку" када предосећамо неки догађај или сусрет, а не знамо како да га објаснимо. Како долази до тог осећаја, да ли интуиција заправо постоји и да ли је женска интуиција боља од мушке?
Како функционише интуиција© canva/ TheaDesign

Способност да нешто сазнамо не ослањајући се на теоретско или експериментално изучавање, већ искључиво на сопствене осећаје назива се интуиција, а сама реч латинског је порекла и значи посматрати. Јако дуго је изучавање овог феномена било резервисано за магове и филозофе, који су тај "осећај у стомаку" објашњавали даром од Бога, док је Платон сматрао да је интуиција добијање знања директно из света идеја, односно колективног несвесног света. Постепено, с почетка 17. века интуиција је добијала рационалистичку подлогу, а захваљујући Ренеу Декарту и Бенедикту Спинози, интуицију су почели посматрати као вид размишљања. Тек средином 19. века на овај феномен обратили су пажњу и психолози.

Данас већина научника сматра да је интуиција несвесна форма интелекта, захваљујући којој доносимо закључке опирући се на емпиријска правила. Ипак, има и оних који се са овом теоријом не слажу, називајући интуицију једном од два система доношења одлука: док је један систем (онај који се опире на чињенице и разум) доста спорији, али и прецизнији, интуиција (која се ослања на осећаје) је бржа, али непоузданија.

Типови интуиције

Зависно од начина на који се манифестује, научници су интуицију поделили на неколико типова, од којих се издвајају:

  • Експертска интуиција - она која је заснована на професионалном искуству
  • Уметничка интуиција - која је присутна када се генеришу неке нове креативне и перспективне идеје
  • Социјална интуиција - служи да нам помогне у домену односа са другим људима
  • Привремена интуиција - необјашњиви осећај који нам говори да је "баш сад право време" да нешто урадимо

Сваки од ових типова може бити мање или више развијен, а да би се донеле праве одлуке (засноване на осећају) потребно је да сва четири типа буду развијена.

Како интуиција "ради"

И само разумевање чињенице да је нешто интуиција је интуитивно, будући да сви знају за овај предосећај, али мало ко уме да објасни како интуиција заправо функционише. Без обзира на то, научници су ипак успели да након бројних истраживања дефинишу неколико карактеристика интуитивних закључака:

Интуиција се не може контролисати - идеје, предосећаји и закључци јављају се потпуно спонтано и непланирано, а њихово намерно изазивање је немогуће, као што је немогуће и блокирати њихов настанак.

Интуиција је заснована на неосвешћеном искуству - ако осећате да нешто треба у одређеној ситуацији да урадите, али не знате како сте до тог закључка дошли, врло је вероватно да сте се са таквом, или неком сличном ситуацијом у прошлости већ сусретали: тај "сусрет" не мора бити нешто конкретно - може се десити да сте као мали у неком филму видели да се главни јунак нашао у тој ситуацији и то вам је остало забележено у подсвести. Цео процес "одмотавања клупка" ваших сећања сигурно нећете моћи да успоставите и освестите, али неке његове делове сигурно хоћете.

Интуитивни закључци су веома снажни мотиватори - практично увек интуитивни закључци воде ка некој акцији, те су сјајнан начин да се изађе из зоне комфора.

Женска интуиција - мит или стварност

Постоји мишљење да је интуиција развијенија код жена него код мушкараца, као и да се жене на њу чешће ослањају приликом доношења одлука и извођења закључака него на логичне чињенице. То делимично јесте истина, будући да се код девојчица (а касније и девојака) од раног доба подстиче емотивнији приступ свим ситуацијама, док се код дечака подстиче логичко размишљање и закључивање.

Такође, научници су доказали и да су људи склони оцењивању квалитета интуиције код припрадника свог пола, иако у суштини не постоји разлика у квалитету мушке и женске интуиције и обема се може подједнако веровати.

Да ли је интуицију могуће развити

Како је интуиција веома корисна када се одлука мора донети брзо, није згорег да се поради на њеном развоју. Ево неколико једноставних начина да вашу интуицију развијате:

Слушајте своје тело, а не само глас разума - некада су физички осећаји попут мучнине, главобоље или бола у стомаку добар показатељ који може помоћи у доношењу одлуке. Ако вам тело даје негативне и непријатне сигнале, веома је могуће да нешто није како треба.

Медитирајте и радите вежбе дисања - глас интуиције некада је скоро нечујан, а да бисте га чули потребно је да ослушнете себе изнутра и "попричате са собом".

Проводите што више времена у природи - још један вид медитације је провођење времена у природи, на чистом ваздуху, у условима у којима ћете моћи да свој ум очистите од информационог загађења коме сте свакодневно изложени.

image