Врпољење је заправо добро за нас

Тапкање ногом, констанстно померње у столици и често шеткање по просторији нису више навке које треба искоренити, већ могу бити корисне за наше здравље. Следећи пут, када вас неко опомене за врпољење, можете објаснити да га лекари препоручују.

Седење је постао неизбежан део свакодневнице, било да је у канцеларији, превозу или у кући. Многе студије показују да човек данас проводи од осам до десет сати у седећем положају сваки дан и тада се наше тело (поготово ноге), најмање покреће.

Негативне последице прекомерног седења на здравље могу бити различите, од вишка телесне тежине и дијабетеса до атрофирања мишића, лошег положаја кичме и многе друге. Један од највећих ризика које прекомерно седење доноси је утицај на циркулацију, јер мирно седење спречава правилан доток крви у ноге.

Због тога је добро повремено устати и прошетати, али шта ако нисмо у прилици за одвајање од столице/седишта? Тада креће врпољење, за које доктори сматрају да може бити добра алтернатива за побољшање циркулације у седећем положају.

Теорија о добробити врпољења је испробана студијом на Универзитету у Мисурију. Група испитаника се састојала од 11 студената, којима су доктори мерили крвни притисак и бележили доток крви кроз једну од главних артерија у нози. Након тога, замолили су испитанике да три сата седе у столици, могли су имати занимације на мобилном телефону или компјутеру, али никако нису смели да устају из столице.

Најважније правило је било да једна нога буде потпуно мирна, док је друга требало да буде "у покрету". Морали су да тапкају петом "покретне" ноге о под у трајању од једног минута, онда би уследила пауза од четири минута, када би обе ноге мировале. Процес се настављао испочетка и истом ногом се поново тапкало један минут, након чега би поново уследила пауза. Вежба се понављала за време трајања целог поступка истраживања.

Стручњаци су закључили да је проток крви у "статичној" нози знатно опао, али је био повишен у покретној, чак више него на самом почетку анализе. Такође, крвни судови у непокретној нози више нису функционисали толико добро као у покретној.

"Веровали смо да ће бити барем мала разлика, али резултати су превазишли наша очекивања," објаснио је један од главних истраживача за "Амерички журнал физиологије срца и циркулације", доктор Џауме Падила.

"Иако је активација мишића прилично мала, изгледа да је довољна за борбу против негативних последица прекомерног седења," додао је. Сматра да, иако је студија мала и испитаници су били млади људи генерално доброг здравља, ипак може бити показатељ да је било какво кретање, без обзира да ли је мало или велико, корисно за здравље.