Глумац Хју Џекмен позива на коришћење крема за сунчање након сазнања да можда има рак коже

"Желео сам да чујете од мене, у случају да ме неко види на улици," рекао је аустралијски глумац у снимку који је је поделио на друштвеним мрежма, где носи фластер преко носа и говори обожаваоцима да никако не запостављају коришћење заштитног фактора.

Хју Џекмен је поставио снимак на свој Инстаграм и Твитер, објашњавајући да има фластер преко носа јер је скоро завршио две биопсије. Додао је да је његова докторка пронашла могуће 'мале знакове рака базалних ћелија', али да ништа није засигурно.

"Када сазнам резултате за два до три дана, јавићу вам одмах. Хтео бих да вас подсетим да је рак базалних ћелија најблажи облик рака коже. Ипак, овом приликом бих желео да вас подсетим да долази лето и замолио бих вас да носите крему са заштитним фактором," рекао је у снимку.

"Колико год желите да добијете препланули тен, верујте ми, није вредно, све ово ми се догодило и пре двадесет пет година и сада се поново враћа. Користите заштитни фактор од сунца, одмор ће вам и даље бити забаван. Молим вас, чувајте се," додао је. У опису снимка је написао да је и раније причао о својој борби са раком коже и да ће наставити да прича о томе, ако буде потребно. Додаје и да му је драго ако је снимком успео да наговори барем једну особу да се заштити од сунчевих зрака.

Џекмен је годинама уназад делио своје искуство са раком коже и обожаваоци су могли видети компликације кроз које је пролазио. Раније је објашњавао да је као мали увек излазио на сунце без правилне заштите и да је "савршен кандидат" за рак коже.

Корисници друштвених мрежа су хвалили глумца за искреност и коришћење платформе на овакав начин. Снимак је охрабрио и многе кориснике да поделе своје сопствено искуство са раком коже и многи се слажу са изјавом да је неопходно носити СПФ креме за заштиту од сунца, чак и када га напољу нема превише.

У протеклих неколико година стручњаци све више ургирају да је заштитни фактор неопходан чак и када је напољу облачно или када појединац проводи дан поред прозора, јер ризик од добијања рака коже постоји све док не дође вече.