Магазин

"Сабус" – покретна аутобус-сауна

Нов начин искоришћавања старих возила може бити не само добар за животну средину, већ и за здравље човека: стари јапански аутобус је претворен у покретну сауну, у којој гости могу уживати док путују кроз Хјого префектуру.
"Сабус" – покретна аутобус-сауна© Unsplash/Birk Enwald

Уместо да падне у заборав јер се више не употребљава, старо возило јавног превоза у Јапану је постало мали, покретни велнес-центар. Многи елементи првобитног изгледа аутобуса нису избачени, већ практично инкорпорирани у дизајн.

Архитекте су у сарадњи са предузећем "Сауна икитаи (превод: 'Иде ми се у сауну!')" приступиле пројекту као реновирању зграде. Облик аутобуса, који би иначе деловао као ограничавајући фактор за пространу и опуштајућу сауну, били су максимално искоришћени и унапређени. Морали су обратити посебну пажњу на тежину и распоред елемената, јер ће аутобус бити у покрету и било је важно проценити оптималне односе величина и терета. Ипак, пронашли су најбоља могућа решења, с обзиром да сличан пројекат није постојао у прошлости.

Уграђен је функционални, хладни базен, а у унутрашњости постоји неколико нивоа за седење. Сваки има различите температуре: у првом реду се највише осећа топлота, јер је најближи пећи, други ниво је највиши од свих и најближи крову, а трећи и четврти имају клупе на којима се може лежати и уживати.

Искоришћени су већ постојећи елементи аутобуских седишта, као што су њихов распоред, облик и ручке за држање, које су обмотане у конопљу за природнији изглед. Израђена су од дрвета и отпорна на високе температуре. Предњи део аутобуса може бити место за одмор и одлагање пртљага. Висеће ручке су претворене у термометре, а апарат за откуцавање карата је постао посуда са ароматизованом водом. Дизајнери су оставили првобитне велике прозоре, како би путници могли да уживају у погледу на околину и повезали се с природом, у зависности од трасе којом ће аутобус ићи.

Што се тиче екстеријера, он је минимално измењен. Циљ је био да путници и даље могу гледати шармантни, старински изглед аутобуса, али да унутрашњост буде савремена и функционална. Поред наранџасте линије која је била детаљ на спољашњости, додата је плава линија која представља контраст између топле сауне и хладне воде базена. Велнес индустрија често уводи нове трендове, али аутобус-сауна је интересантан пример споја дизајна, архитектуре, рециклаже и уживања у једном.

image