Магазин

Ефекат милијардера - Пет карактерних особина успешних људи које често превидимо

Поред знања и мало среће, за постизање успеха важне су и наше личне особине. Уколико сте помислили да је реч о амбицији (која је неоспорно битна када је успех у питању) у праву сте, али она није једина важна "карика" у ланцу. Које су особине заједничке за све успешне људе?
Ефекат милијардера - Пет карактерних особина успешних људи које често превидимо© Canva / crossstudio

Свако је ковач своје среће, а од количине труда и залагања зависи и успешност појединца. Када погледамо око себе можемо јасно дефинисати неколико "профила" личности - они који вредно уче, раде и "грабе" напред не би ли себи створили услове за живот какав желе живети, оне који су достигли неки свој замишљени врхунац и могу читав радни век радити на истој позицији без амбиција да то промене, и оне треће, који живе код родитеља до четрдесет и неке године, сити, обучени и нимало "гладни" успеха. Које то карактерне особине имају они успешни, који стреме ка каријерним висинама превазилазећи све препреке на том путу?

Жеља за разумевањем до танчина

Жеља за разумевањем пословних процеса или неке професије до танчина даје могућност за побољшањем знања и компетенција, а самим тим вас на тржишту рада чини конкурентнијим, премда је жеља сваког послодавца да у свом тиму има баш овакве кадрове. Ипак, већина људи данас функционише по принципу "ово ми је потребно да знам да бих радио, више ми ни не треба", и у послу (али и животу) се труди да не излази из своје зоне комфора и из оквира одговорности које одређена позиција носи. Овакав модел рада води ка стагнацији, а касније и деградацији не само пословних способности, већ и личности у ширем смисли.

Способност за преузимање одговорности

Не каже се без разлога да ко не ризикује не може ни да добије, а само они који су одлучни, спремни да на себе преузму одговорност за своје речи и дела и који имају јасно дефинисану путању којом желе да граде своју каријеру, могу постићи успех. Свако преузимање одговорности са собом носи и одређени страх за исход, а управо тај страх већину људи блокира на путу до постизања пословних резултата. Пођите од себе - са киме бисте више волели да сарађујете: са особом која не преузима одговорност за своје поступке, на коју се не можете ослонити и која ће учинити све само да се извуче из било какве спорне ситуације, или са особом која је спремна да да све од себе да оно што је обећала и испуни, а у случају "фијаска" призна да је погрешила и анализира шта следећи пут треба да уради другачије да би резултат био позитиван?

Упорност

Упорност и јасно дефинисање циљева и путање до њиховог остварења, уз веру у себе и своје могућности главни су помоћници на путу до каријере из снова и напредак у сваком смислу. Одлика упорних људи је да не одустају чак ни када је тешко, да иду напред превазилазећи препреке на које наилазе и користећи их као лекцију за будућност. Знате ли ону причу о Стефану Кингу, аутору хорор романа "Кери"? Чак 30 пута је одбијен пре него што је издавачка кућа откупила ауторска права. Или креатор популарног газираног пића "7уп" (7up) - 6 пута су инвеститори одбијали да уложе новац у формулу напитка коју је разрађивао две године, а тек седми пут донео му је успех, па и милионе.

Непрекидно учење и жеља за усавршавањем

Потреба за учењем нових ствари, за усавршавањем и освајањем нових послова од пресудног су значаја за напредовање у каријери, нарочито уколико се у обзир узме и све већа заступљеност вештачке интелигенције која немилосрдно преузима послове у различитим индустријама. Да бисмо себе и своју будућност заштитили и осигурали, потребно је улагати у своја знања, пратити трендове у сфери у којој послујемо и непрекидно учити.

Вера у себе и одсуство страха од неуспеха

Како кажу: ко ради, тај и греши - грешке и неуспех су саставни део сваког напретка, а оно што успешне људе разликује од других јесте начин на који они реагују на неуспехе и поразе. Док успешни устану, сагледају ситуацију и крену даље, видевши пораз као лекцију, други доживљавају грешку као катастрофу глобалних размера, остављају све и више не желе ни да покушају, плашећи се да ће поново доживети неуспех. На који начин реагујемо на фијаско зависи само од нас, као и пут којим ћемо даље кренути: пут успеха на коме ћемо наићи на нове изазове које ћемо савладавати, или пут линијом мањег отпора, чувајући себе од и најмањег ризика и неуспеха.

image