Магазин

Утицај совјетске архитектуре у свету - московске "стаљинке" за пределима Русије

Од величанствених палата у Санкт Петербургу до "Седам сестара", руска архитектура због своје импозантности низ векова je предмет дивљења, а ова препознатљива совјетска естетика изашла је и за границе Руске Федерације, остављајући траг на хоризонтима Варшаве, Шангаја и многих других светских престоница.
Утицај совјетске архитектуре у свету -  московске "стаљинке" за пределима Русије© Canva / Роман Измайлов

Седам стаљинских небодера заштитни су знак Москве, а многи их због њихових сличности називају и "Седам сестара". Изграђени у периоду четрдесетих и педесетих година прошлог века по предлогу Стаљина, ови облакодери и данас се сврставају у највише и најраскошније зграде у Москви, а својом упечатљивом естетиком "освојили су срца" становника широм света.

Задивљени лепотом, архитекте су пројекте совјетских "стаљинки" пренели и у многе друге државе, а остаје да сазнамо, где још постоје велелепна совјетска ремек-дела архитектуре.

Шангајски изложбени центар

Да су Русија и Кина од давнина у пријатељским односима који се негују обострано говори и то да се у Шангају, на другом крају света, налази још једна "стаљинка", која је настала захваљујући заједничком раду руских и кинеских архитеката: пројекат и изградњу водили су совјетски стручњаци, док су финесе заслуга кинеских архитеката.

Дворац слободне штампе у Букурешту

У комшијској Румунији налази се нама најближа "стаљинка" у којој се током педесетих година налазила новинарска редакција "Скинтеја", званичног средства јавног информисања румунске комунистичке партије, а занимљиво је и да је у периоду од шездесетих па све до почетка деведесетих година прошлог века испред зграде била постављена велика скулптура Лењина. Данас Лењина нема, а уместо његове статуе на тргу испред зграде постављен је споменик антикомунистичког покрета. Румунска "стаљинка" може се похвалити двема важним чињеницама:

  • До 2007. године била највиша зграда у држави - њена укупна висина износила је 92 метра
  • Красила је новчаницу од 100 леја

Комплекс Ларго у Софији

Средином педесетих година државне власти у Софији су подигле чак три зграде у стилу совјетских облакодера. У централној згради налазио се бивши партијски дом у коме данас заседа Народна скупштина Бугарске, у другој "стаљинки" налази се Савет министара док су у трећој смештени резиденција председника државе, министарство просвете и хотел "Балкан". Као и у Букурешту, и овде је испред комплекса стајао споменик Лењину - 2000. године он је уклоњен, а заменила га је Света Софија.

Зграда са шиљком у Харкову

Несвакидашњи спој стаљинске и хрушчовске архитектуре може се уочити већ при првом сусрету са овом зградом која се налази у самом центру Харкова. Након рата који је погодио Совјетски Савез, власти су чиниле све да се ситуација у земљи стабилизује у што краћем року, па су педесетих година прошлог века, на месту рушевина изградили препознатљиву "стаљинку" у којој је требало да буду смештени радници локалне фабрике турбина. Ипак, зграда није у потпуности завршена када је било планирано, а њена изградња наставила се тек шездесетих година, када је на власти већ био Хрушчов, који је инсистирао на томе да архитектура буде сведенија, без непотребних раскошних елемената.

Зграда Академије наука Летоније у Риги

Као инспирација за пројекат Академије наука летонским архитектама послужили су московски облакодери, а рижска "стаљинка" можда је и најсличнија оним "оригиналним" које представљају визит-карту Москве. Иако је спољни део фасаде остао нетакнут још од момента изградње, ентеријер је промењен у потпуности од момента распада Совјетског Савеза 1991. године - сви симболи који су могли асоцирати на Стаљина и Лењина су уклоњени, као и упечатљива совјетска звезда која се налазила на врху шпица.

image