Магазин

Почела је Страсна недеља - Ево какви су обичаји за сваки дан пре Ускрса

Великим понедељком почиње седма и последња недеља ускршњег поста а те дане до великог хришћанског празника би требало провести у строгом посту, молитиви и покајању. Ова недеља која ове године почиње 10. а завршава се 16. априла 2023. године, назива се и Страсна или Страдална седмица. А ево какви вас све православи обичаји очекују, који доносе благостање и мир у дом.
Почела је Страсна недеља - Ево какви су обичаји за сваки дан пре Ускрса© pixabay/dimitrisvetsikas1969

Код свих хришћана последња недеља пред Ускрс зове се Страсна недеља. На хришћанском Западу то је Света недеља, са истим значењем као и код православних народа. У овој недељи се слави успомена на издају, хватање (хапшење) и страдање Господа Исуса Христа. У нашим храмовима врше се посебна богослужења, и пожељно је да верници у њима редовно учествују. У овој седмици су најважнији празници Велики четвртак и Велики петак. На Велики четвртак служи се литургија светог Василија Великог, и тога дана је Господ установио свету тајну причешћа, зато је добро тога дана примити причешће. На тај дан увече, читају се дванаест јеванђеља о страдању Христовом, и док се читају јеванђеља народ у цркви клечи.

Сваки дан у Страсној недељи, требало би да се пише великим словом - од Великог понедељка до Велике суботе, и везује се за разне обичаје, па тако имамо Страсни понедељак - дан опроста и братске и сестринске љубави. Ово је празник када се прашта свима онима који су нас на неки начин повредили и када се верници кају због грехова. Са друге стране, најмлађи се уче да поштују и воле своју браћу и сестре.

Страсни уторак је обележен строгим постом. На Велику среду жене нису плеле и шиле. Велики четвртак је према народном обичају добар дан за ратарство, односно сејање лубеница. У неким крајевима земље на овај дан жене су одлазиле на реку где су палиле свеће, које су причвршћивале на малим даскама, и пуштале их низ воду. Најзначајнији дан у Страсној недељи је Велики петак, једини дан у години када у Православним храмовима нема уобичајеног Јутрења, нити Литургије, али али се служе Царски часови, Изношење Плаштанице и Опело разапетом Исусу Христу.

Целе Страсне недеље се не пева и не игра, јер се у њој обележава најтужнији хришћански празник,  дан распећа Господа Исуса Христа. Ово је дан строгог поста, а најважнији обичај је фарбање јаја. Прво обојено јаје у црвено назива се чуваркућа.

Јаје је симбол обнављања природе и живота. И као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако васкршње црвено јаје значи радост, за оне који га дају и оне који га примају.

image