Магазин

"Вог" оптужен за окрутност према животињама због кампање са руским супермоделом и доберманом

Модни часопис "Вог" је на мети критичара, јер је недавно објавио кампању у којој руски супермодел Ирина Шајк позира са доберманом који има купиране (изрезане) уши.
"Вог" оптужен за окрутност према животињама због кампање са руским супермоделом и доберманомGetty © Andreas Rentz

Организација за заштиту животиња "ПЕТА" захтева да магазин објави јавно извињење, јер наводно промовишу сечење псећих ушију зарад естетике. На фотографији модне кампање се налази руски супермодел Ирина Шајк, која позира на улици, док на повоцу држи добермана са купираним ушима.

"ПЕТА" се противи обрезивању псећих ушију, са циљем да се облик скрати, како би уво почело да расте усправно. Додају да је у Уједињеном Краљевству законом забрањено да се пси подвргавају оваквој процедури, тако да нема смисла да се таква фотографија налази у британском "Вогу". Међутим, кампања је направљена у Њујорку, где наведена законска забрана не постоји.

Представник организације је за "Мејл (The Mail)" изјавио да је поптуно безобризно охрабривати људе да купују псе који су прошли кроз такав болан процес сечења осетљивих ушију, осим када је у медицинске сврхе. Захтевали су да "Вог" објави извињење, као и да мора објаснити читаоцима да пси користе своје природне уши за комуникацију, гестикулације и равнотежу. Додаје да кампања псе представља само као "аксесоаре, уместо као жива бића која имају осећања и која треба поштовати."

Британски "Вог" је одговорио на захтев, захваљујући се огранизацији на скренутој пажњи на проблем, као и за њихову посвећеност спашавању животиња широм света. Ипак, представници магазина су одлучно нагласили да је кампања ипак завршена на месту где је обрезивање ушију легално. Ово није први пут да је "Вог" на мети критика због коришћења животиња као део кампање, јер се на насловној страни јануарског издања појавила глумица Флоренц Пју која држи велику, мртву рибу.

Такође, није први пут да се критикује модна кампања у којој се налази познати руски супермодел Ирина Шајк. Прошле године, Инстаграм страница бренда "Зара" је била преплављена коментарима који оптужују бренд за "подржавање Русије", јер се на кампањама појавила Ирина, као и још једна руска манекенка, Наталија Водјанова. У истом периоду, модна кућа "Муглер" је била критикована за "руску пропаганду", јер је једна од манекенки на Инстаграм страници имала истетовиран цитат на руци, који је био написан руским језиком.

Ирина Шајк је на мети јавности од када је у јулу прошле године на Инстаграм профил објавила фотографију салате, на којој је написала "Russianzz on Wednesday," због чега су многи помислили да словом "Z" исказује своју подршку Русији у контексту ратне операције у Украјини.

Због тога, многи корисници друштвених мрежа сматрају да кометар организације "ПЕТА" има више везе са употребом руског модела, него са доберманом који има обрезане уши.

image
VV inauguration
banner