Корисници Фејсбука могу добити 725 милиона долара због угрожавања приватности

Савезни суд у Калифорнији одобрио је компанији "Мета" нагодбу од 725 милиона долара, које је фирма пристала да плати као одговор на колективну тужбу насталу због дељења корисничких података без дозволе.

Нагодба коју је Савезни суд Калифорније одобрио компанији "Мета", као власнику Фејсбук социјалне мреже, последица је тужбе која је подигнута након скандала из 2018. године, који је настао након што се сазнало да је "Кембриџ Аналитика", злоупотребила неколико милиона корисника Фејсбук мреже, допуштајући приступ подацима трећим лицима. Иако су из ове компаније тврдили да су прикупили податке 30 милиона корисника, заправо је потврђено да се ради о подацима чак 87 милиона људи.

"Фејсбук је наводно знао за непрописно прикупљање података од стране "Кембриџ Аналитике" још 2015. године и није предузео никакве мере да ове активности заустави или обавести кориснике све до 2018. године", објавила је адвокатска канцеларија. У тужби се наводи да друштвена мрежа није правилно заштитила садржај и информације од злоупотребе или неовлашћеног приступа, преноси Дејли Мејл.

Друштвена мрежа Фејсбук много пута је била оптуживана да одаје приватне информације, као и да су те информације коришћене на начин о коме корисници ништа не знају и на који нису пристали. Ово "цурење" података обично је било уско повезано са апликацијама, пословним партнерима, рекламама, што није правилно надгледано. Највише података је прикупила апликација за квиз личности, скупиши податке 270.000 људи који су је "даунлодовали", и не знајући поделили са својим пријатељима, што је омогућило скидање података са чак 71 милионом корисника. Ова апликација је продала податке "Кембриџ Аналитици", политичкој консултантској компанији, која их је користила како би убеђивала гласаче да гласају за политичког кандидата који је њен клијент. 

Након што је скандал угледао светлост дана, власници друштвене мреже су платили 5 милијарди долара због нечувања приватности својих корисника. И док je новац тада отишао Министарству финансија САД, сада ће први пут  отићи оштећеним корисницима.

Уместо наставка суђења, "Мета" је, и даље се одричући одговорности, понудила да исплати корисницима налога на Фејсбук мрежи 725 милиона долара. Корисници би требало да испуне два услова како би дошли до дела новца од нагодбе. Први услов је да су имали налог на Фејсбуку од 24. маја 2007. године до 22. децембра 2022. године, а други - да су у поменутом периоду боравили у САД. Захтев се може поднети најкасније до 25. августа ове године.