Магазин

Женске торбе као инвестиција - Милиони долара за једну тaшну

Из године у годину модни брендови се утркују који ће лансирати лепшу и скупљу торбу, а цене ових луксузних комада некада премашују и цифре од неколико милиона долара. Које су то најскупље торбе које данас постоје и да ли оне заиста вреде "сваки динар"?
Женске торбе као инвестиција - Милиони долара за једну тaшну© Canva / DanFLCreativo

Први прототипови женских ташни појавили су се тек крајем 18. века а њихова једина сврха била је ношење личних ствари. Тада су се оне криле под хаљином како би привлачиле што мање пажње, а данас важе за инвестицију у лични стил и својеврсни статусни симбол. Како изгледају најскупље ташне на свету које су предмет најпознатијих светских аукција, Гинисови рекордери и "тиха патња" жена широм света?

Боарини Миланези Парва Меа - више од 7 милиона долара

Пре само пар година, 2020. италијански бренд Боарини Миланези лансирао је најскупљу торбу на свету за чију је инспирацију оснивач бренда Матео Миланези узео шетње по обали мора са својом породицом, а модел Парва Меа својеврсни је омаж његовом покојном оцу са којим је од малена крстарио обалама Сардиније и Грчке.

Овај папрено скуп аксесоар израђен је од коже алигатора у тиркизној боји и украшен са десет лептира од белог злата са брилијантима који подсећају на летње кише у приобаљу, док сафири асоцирају на морске дубине и непрегледне пучине. Идеја славног дизајнера није била само креирање ванвременског комада, већ и скретање пажње на екологију – 800 хиљада еура од продаје торби намењено је за помоћ организацијама које се баве чишћењем океана од пластике.

Деби Уингем Ускршње јаје – 6.7 милиона долара

Само годину дана пре Матеа Миланезија, популарна британска дизајнерка Деби Уингем, која је јавности позната по екстравагантним и јединственим креацијама по посебним наруџбинама креирала је торбу која по свом изгледу подсећа на фамозна Фабержеова јаја. Аксесоар под називом Ускршње јаје израђен је по жељи анонимног купца из Америке, а краси га преко 8000 брилијаната и плави свилени шал марке "Ерме" ("Hermes"), који је наручилац дао Деби на коришћење приликом израде.

Мувад 1001 ноћ - више од 3.8 милиона долара

Све до 2019. године ова клач ташна носила је титулу најскупље торбе на свету, а 2011. године сасвим случајно нашла се и у Гинисовој књизи рекорда. Ташна је креација јувелирнице Мувад из Либана, а израђена је од 18-каратног злата и 4517 брилијаната: 105 жутих, 56 розе и 4356 белих. За израду ове раскоши вредне скоро 4 милиона долара утрошено је невероватних 8800 сати.

"Ерме" Кели од розе злата - 2 милиона долара

Култни модел луксузног бренда "Ерме" инспирисан "принцезом у златном кавезу", Грејс Кели, поред класичне кожне варијанте коју поседују готово све светске звезде, постоји и у јединственој златној верзији. "Краљица" свих торби, израђена је од розе злата у имитацији крокодилске коже и украшена са 1160 брилијаната, а на њеној изради радио је познати јувелир Пјер Харди пуне две године.

"Ерме" Биркин Гинза Танака - 1.4 милиона долара

Још један "бисер" модне куће "Ерме", популарна Биркинка са правом носи титулу најпожељније торбе овог бренда. Модел је креиран осамдеседтих година прошлог века за глумицу Џејн Биркин, а кроз своју историју доживео је неколико трансформација. Једна од њих је и наша звезда – Биркинка Гинза Танаке, јапанског дизајнера који је 2008. године удахнуо нови живот класичној торби "Ерме", израдивши је од платине и додавши преко 2000 брилијаната за непоновљиви сјај и раскош.

Иначе, поред несвакидашње лепоте, ову Биркин торбу краси и функционалност – осмокаратни брилијант који заузима централну позицију може да се скине и носи засебно као брош, док њен ланац може послужити и као наруквица или орглица.

image