Магазин

Од крзненог пријатеља до помоћника: Како нам радни пси помажу да будемо сигурни и здрави

Радни пси могу помоћи особама које пате од депресије и страхова и бити подршка деци са аутизмом. Ови одлични помагачи могу нањушити алергене из хране, али и упозорити свог власника на будући епилептични напад - пси заиста  могу много тога. Верни и одан пријатељ, не само што је одличан љубимац и умиљати члан породице, пас је некада и велика помоћ и може играти и важне улоге у нашем животу.
Од крзненог пријатеља до помоћника: Како нам радни пси помажу да будемо сигурни и здрави© freepik/ prostooleh

Најбољи човеков пријатељ је уз свог власника од првог дана припитомљавања, ништа краће уз њега је и радни пас, који доприноси заједници на различите начине. У поређењу са љубимцима, радни пси се посебно обучавају како би обављали одређене задатке. Они припадају различитим расама, али њихова главна подела је према улози коју имају, односно задатку који им је дат. 

Како би се пас обучио за помоћ ономе ко је угрожен, требало би да још као штене, првих година дана, живи са особом и њеном породицом како би се упознали и развили заједничке навике. Наредну годину би потом провео на обукама или у специјално направљеним школама.

Врсте радних паса

1. Пси помагачи

Ове животиње су посебно обучене да помажу људима са различитим врстама хендикепа и истренирани су да буду мирни и способни да свуда прате свог власника.

Пси помагачи који воде слабовиде и слепе особе око препрека су један од најчешће познатих врста радних/службених паса. Ови водичи вековима помажу особама са оштећеним видом, а овај начин помоћи сматра се да датира још из римског доба.

Особама са оштећеним слухом, пси помажу упозоравајући их на звукове као што су аларми, звона на вратима или плач бебе. Када пас чује звук, додирнуће човека и одвести га према буци.

Као помоћ при кретању могу да дохвате предмете или помогну свом власнику да се крећа. Ове врсте паса могу да обављају широк спектар задатака за људе са проблемима у кретању. Они могу да притиснути дугмад на аутоматским вратима, а могу послужити и као потпора за људе који су у покрету или чак помоћи да се инвалидска колица попењу уз рампу.

Особама са дијабетесом од велике помоћи могу бити пси за узбуну који реагују на промене мириса које су повезане са хипергликемијским или хипогликемијским осцилацијама, а које су неприметне за људе. Многи од ових паса су обучени да упозоре друге у домаћинству или активирају алармни систем ако је њиховом власнику потребна медицинска помоћ.

Такође, могу да упозоравају на нападе реагују специфичном врстом понашања непосредно пре него што њихов власник доживи напад. Иако неки стручњаци за неурологију кажу да нема поузданих доказа који би сугерисали да постоји ова могућност предвиђања, с друге стране, многи пацијенти, породице и тренери инсистирају на томе да њихови љубимци тачно предвиђају и упозоравају на нападе.

За разлику од претходне категорије, постоје и они који реагују на напад. тј. тренирани су да реагују и пруже помоћ особи која је, на пример, доживела епилептични напад. Они лају за помоћ или умеју да притисну алармни систем. Такође могу да извуку особу са несигурног места или донесу лек или телефон.

Психијатријски службени пси помажу људима који пате од проблема попут депресије, анксиозности и најчешће посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП ). Многи пацијенти који пате од ПТСП-а сматрају да поседовање службеног пса за бригу присиљава човека да се брине о себи, излазећи у свет и вежбајући са својим псом.

Пси за подршку аутизму побољшавају квалитет живота детета смањујући изолацију и тешећи дете у стресним ситуацијама. Ови су такође обучени да спрече децу да побегну и могу их, уколико дође до тога, пратити.

ФАСД службени пси подржавају децу која су била изложена алкохолу још у мајчином стомаку и којима су дијагностиковани поремећаји феталног алкохолног спектра (ФАСД). Ова деца могу имати физичке и менталне потешкоће, као и проблеме у понашању и сметње у учењу.

Могу помоћи у откривање алергија што је нова категорија помоћника, а која се појавила након сазнања да све више деце пати од алергија на храну. Ови помагачи су обучени да нањуше и упозоре на потенцијалне алергене попут кикирикија или глутена.

Терапијски и они као емоционална подршка, нису класификоване као врсте службених помагача. Ове врсте пружају подршку болесним или повређеним особама и често се могу видети у болницама или старачким домовима. 

2. Помоћ у војсци, полицији или за детекцију сумњивог садржаја

У полицији и војсци су десна рука својих "надређених", а могу бити истренирани да помажу у разним областима па чак и да појуре и ухвате осумњичене уколико им је место у полицији. Уколико је псу посао да нањуши предмете и супстанце, онда се говори о псима за детекцију. 

3. За претрагу и спасавање

Имају изузетно развијено чуло мириса и слуха. Темељно се тренирају да служе на различитим пољима - праћење, тражење, спашавање из лавине...а расе које су најбоље у овоме су лабрадор ретривер, бордер коли и немачки овчар.

 

image