Магазин

"Инвестирајте у нашу планету" - Међународни дан планете Земље

Међународни дан планете Земље као и сваке године обележава се 22. априла, а главни циљ је јасан је и недвосмислен: крајње је време да своју свест о очувању природе и спречавању негативних последица по животну средину дигнемо на виши ниво.
"Инвестирајте у нашу планету" - Међународни дан планете Земље© Canva / siriwannapatphotos

Тема овогодишњег Међународног дана планете Земље је "Инвестирајте у нашу планету", а када ћемо, ако не сада, променити свој однос према нашем заједничком дому? Значај обележавања овог датума је и својеврсно упозорење на све опасности које прете животу на Земљи и њеним екосистемима који се јављају као последица развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.

Шта можемо да урадимо данас

У духу слогана који прати овогодишњи Међународни дан планете Земље, можемо инвестирати у нашу планету тако што ћемо се прикључити једној од многобројних акција чишћења околине и тиме допринети не само екологији, већ и развијању тимског духа и доброг расположења.

Највећи кривац за глобалне промене је човек

Несумњиво највећи кривци за климатске промене и нарушавање природне равнотеже су људи, који својим активностима не само да ремете, већ у великој мери и угрожавају живот на Земљи: крчењем шума велики број припадника животињског и биљног света губи своје домове, а многе ендемичне врсте налазе се на самој граници изумирања, а су услови за њихов опстанак сада су тежи него икада. Такође, ту је и висок ниво загађења који неоспорно утиче на квалитет ваздуха, воде и земљишта, што за последицу има поред истребљења бројних врста и далекосежне ефекте на здравље људи, будући да токсини из земљишта и воде немају где него да се таложе у намирницама које уносимо путем исхране.

image