Досада убија: Робот искористио сопствени алгоритам како би себи "прекратио муке"

У свету у коме вештачка интелигенција и роботика напредују невероватном брзином, идеја о машини која изврши самоубиство може изгледати готово нереално. Ипак, трагична стварност робота кога је репетитивни рад недавно "отерао у смрт" је изашла на видело, а видео који се проширио мрежама подсетник је да чак ни најнапреднија технологија није имуна на последице менталног здравља.

Пре неколико дана друштвеним мрежама почео је да се шири снимак на коме је робот са вештачком интелигенцијом изабрао самоубиство као опцију пре него да ради досадан посао у коме се активности понављају: видео на ТикТоку објавио је налог под називом @ipreachpeace, и од тада га је погледало више од двадесет милиона људи широм света, а проширио се и на друге платформе попут Инстаграма и Твитера.

Досадан посао роботу "дошао главе"

Сам почетак видео снимка није слутио на невољу: робот прецизно, без грешке скида кутије са полица и смешта их на покретну траку која се налази са друге стране, све док му у једном тренутку, после петнаестак минута то није досадило: након девете кутије робот пада на земљу, и то по свему судећи не због умора, већ јер га је досадан репетитивни посао у правом смислу те речи убио.

Корисници друштвених мрежа на снимак нису остали имуни - поједини су коментарисали да чак ни роботи не заслужују да раде у таквим условима, док су други почели да збијају шале на рачун подељеног снимка: "Све више и више се могу поистоветити са овим роботом", "Вероватно му је требала пауза за одмор. Нека неко контактира синдикат и испита услове њиховог рада", "Ух, ово сам тако ја када се вратим са посла", само су неки од коментара на друштвеним мрежама.

Иако званична потврда о разлозима гашења робота није стигла ни од његовог власника, ни из фабрике у којој је он радио, многи спекулишу и да разлог колабирања није у алгоритму који је робот "окренуо" против себе, већ да су се батерије једноставно испразниле.

Будућност робота под знаком питања

Након подељеног видео снимка, покренула се бурна дискусија о томе каква је будућност робота као радне снаге, будући да је велики број позиција у различитим индустријама засновано на активностима које се понављају. Такође, поставља се и питање да ли су они заиста од толике помоћи или само додатно доприносе и овако алармантној ситуацији у свету када је незапосленост у питању, отимајући "кору хлеба" људима. Поједини корисници Твитера чак су се сложили и да је људски рад не само квалитетнији, већ и јефтинији, имајући у виду велику количину енергије која се троши на одржавање робота.

Ово није први случај да роботу досадан посао "дође главе"

Наиме, први случај самоубиства робота пријављен је још 2013. године у Аустрији, када се популарни робот усисивач убио јер више није могао да поднесе досадан посао и свакодневно чишћење. Према извештају, "Irobot Roomba 760" успротивио се својим свакодневним обавезама, попео на врелу ринглу у кухињи и одабрао сурову смрт пре него да до краја својих дана чисти и усисава кућу.