Представљена Барби лутка са Дауновим синдромом

"Наш циљ је да омогућимо свој деци да виде себе у Барби луткама, истовремено подстичући их да се играју и са луткама које су другачије од њих", изјавила је Лиза Мекнајт, глобални директор за Барби лутке у компанији "Метел". 

Произвођач играчака, "Мател", представио је најновију лутку из колекције популарних Барбика, са Дауновим синдромом, како би свој познати асортиман лутака учинио инклузивнијим, преноси Танјуг. 

Компаније за производњу играчака је у сарадњи са Националним друштвом за Даунов синдром у САД израдила лутку.  "Ова Барбика служи као подсетник да никада не треба да потцењујемо моћ репрезентације. То је огроман корак напред за инклузију и тренутак који славимо,"изјавила је председница друштва, Кенди Пикард, је поводом изласка лутке.

Лутка има дужи торзо од других Барби лутака, а њено лице је округло, има бадемасте очи, мање уши и раван нос, описали су ову лутку њени творци. "Дланови на овој лутки имају једну линију, што је карактеристично за особе са Дауновим синдромом", наводи се у саопштењу компаније.

Барби носи хаљину са пуф рукавима украшену лептирима и цвећем у жутој и плавој боји, које се повезују са свешћу о Дауновом синдрому. На њеној пинк огрлици налази се украс са три крака који представљају три копије 21. хромозома, а на нози је розе ортоза. 

Ово није први пут да је компанија у свој асортиман лутака укључила инклузивне елементе. Већ 2015. године представљене су реалнија тела ове лутке и појављује се висока, ниска и Бабри са облинама, како се наводи на сајту ове компаније. Истовремено су се у наредне две године развијали и мушки модели лутака који одударају од дотадашње идеалне слике, па је Кен сада и са пегицама, дужом косом везаном у пунђу или реп.   

Када су у питању трајни физички недостаци, компаније је до сада имала Барби у колицима и Барби која има вештачку ногу.