Бивша жена Илона Маска, музичарка Грајмс, позива обожаваоце да користе њен АИ глас

"Мислим да је спајање са машином кул, свиђа ми се идеја слободног стваралаштва и мислим да би требало да се укину ауторска права," написала је на свом Твитер профилу, охрабрујући обожаваоце да користе дигиталну симулацију њеног гласа за креирање песама. Ова вест је додатно занимљива имајући у виду да је њен бивши партнер Илон Маск, недавно упозорио јавност на ризике које носи вештачка интелигенција, позивајћи људе да је не користе.

Након што је прошле недеље велика тема у јавности била (сада уклоњена) АИ песма, која је направљена коришћењем узорака гласова репера Дрејка (Drake) и певача Викенда (The Weekеnd), одјекнула је и изјава електро-поп певачице Грајмс (Grimes, право име Клер Елис Буше) о улози вештачке интелигенције у музици. АИ песма креирана гласовима репера сада је уклоњена са свих платформи, јер су настале компликације по питању ауторских права и аутентичности извођача. Ипак, Грајмс насупрот овоме, види позитивну страну ситуације и жели да примени нову технологију у својој уметности:

"Поделићу половину зараде од сваке успешне АИ песме у којој се користи мој глас, као када бих сарађивала са било којим другим уметником. Слободно користите мој глас, без икакве етикете и правних обавеза", написала је на Твитеру.

Написала је да са својим креативним тимом планира да направи програм, који ће да стимулише њен глас. Додаје да жели да помогне обожаваоцима који планирају да искористе програм, као и да је вољна да свакоме пошаље необрађене снимке свог гласа, ако буде било потребно.

Поједини извођачи су јавно изјаснили негодовање према правцу у коме се креће АИ када је у питању музика, али канадска музичарка Грајмс  се обратила својим пратиоцима на друштвеним мрежама, говорећи да имају слободу да користе њен АИ глас за креирање песама.

Многи обожаваоци су поставили неколико песама, које су креирали коришћењем вештачке интелигенције. Грајмс је објаснила да је привлачи идеја спајања човека и технологије и да жели да буде "људско заморче" за сличне пројекте у будућности.

Ипак, неколицина пратиоца на Твитеру је написала да давање такве дозволе може бити опасно, на шта је Грајмс одговорила да би проблеми са ауторским правима настали, ако се њен глас користи на "лош и токсичан" начин.

"Једино правило је да не будете баш најгори," написала је, "Не бих хтела да уводим правила, али не желим да будем одговорна за неку нацистичку химну или тако нешто, хтела бих да избегавам политичке теме, али ако је у питању нека шала за мали круг пријатеља онда је у реду," додала је на засебној објави на Твитеру.

Грајмс је претходно јавно изјашњавала своје позитивно мишљење о прогармима вештачке интелигенције.

"Мислим да је АИ сјајна ствар. Мислим да може заменити људе, у креативном смислу. Мислим да ћемо у будућности желети да наставимо дискусије о улози АИ-а у уметности," рекла је у интервјуу од пре три године за "Њујорк Тајмс".

Многи су изненађени изјавом уметнице, јер је Илон Маск, са којим има једно дете, недавно упозорио на опасност вештачке интелигенције, позивајући људе да је не користе. Осим њега, музичар Ник Кејв је пре неколико месеци јавно критиковао коришћење АИ програма за писање песма, упоређујући нестанак људске креативности са "доласком апокалипсе".

Гласови познатих певача су постали део многих АИ (Artificial Intelligence) софтвера у последњих неколико недеља. Љубитељи музичара широм света могу "компоновати" сопствене песме уз помоћ вештачке интелигенције, која омогућује састављање текста, музике и коришћење гласова својих идола.