Магазин

Да ли бисте положили јапански тест интелигенције на разговору за посао

Од сложених загонетки до невербалних тестова, јапански тестови интелигенције нуде низ изазова који чак и најагилније умове могу ставити на тест. Популарни тест "Прелазак преко реке" је управо један од њих. Знате ли решење како ће сви ликови прећи на другу страну обале уз праћење постављеног упутства?
Да ли бисте положили јапански тест интелигенције на разговору за посао© Youtube Screenshot/timelaps

Многи тестови интелигенције обухватају различите вежбе логике и задатке, али један занимљиви јапански тест интелигенције је збунио многе кориснике друштвених мрежа. Наводно, многе компаније мере способности логистичког размишљања будућих запослених преко следећег теста и време до проналажења решења мора бити испод петнаест минута.

На илустрацији се налази породица коју чине мама, тата, два сина и две ћерке. На другој страни се налазе полицајац и лопов. Потребно је да сви ликови пређу на другу страну обале. Наизглед делује једноставно, али постоји неколико правила која морају да се поштују:

1. Сплав може да пренесе највише две особе истовремено

2. Мајка не сме да остане у друштву два сина, ако тата није ту

3. Тата не сме да остане у друштву две ћерке, ако мама није ту

4. Лопов не сме остати сам са било којим чланом породице, осим ако са њим није полицајац

5. Лопов може остати сам на обали

6. Сплавом управљају само мама, тата и полицајац


Резултат се може погледати на следећој симулацији:

Овај тест, "Прелазак преко реке", није специфично јапански тест, разне варијанте ове мозгалице су коришћене при тестирању интелигенције у Јапану, али и другим земљама. Како свет постаје све конкурентнији, многи се окрећу IQ тестовима као средству за мерење когнитивних способности. У Јапану, ови тестови имају јединствен културолошки значај, пружајући изазовно и привлачно искуство за оне који желе да помере своје менталне границе.

image