Магазин

Шта дан рођења говори о нама: Према српском веровању четвртак је најбољи

За сваки дан у недељи у српском народу везује се неко веровање, а дан када смо дошли на свет може открити нашу судбину.
Шта дан рођења говори о нама: Према српском веровању четвртак је најбољи© Canva / kaisersosa67

Иако се најчешће човекова судбина везује за хороскопски знак и подзнак, односно датум, време и место рођења, српски народ верује да је дан у коме смо рођени једнако важан за одређивање нашег животног пута. Доносимо вам народна веровања која се везују за дане у недељи, а ви можете проверити какве особине вам је "доделио" дан када сте рођени.

Понедељак

Први дан у недељи уједно се сматра и најсрећнијим даном, а верује се да ће дете које се роди баш у понедељак имати дуг и успешан живот. Баш као што је и сам Бог је са почетком стварања света почео у понедељак, тако можете и ви - први дан нове радне недеље идеалан је за отпочињање свих послова, а нарочито оних значајних. У јужнословенској традицији понедељак има апсолутно позитивно значење. Управо тај дан, биран je за почетак важних домаћинских послова: орања, сејања, жетве, копања темеља за кућу, ткања.

Уторак

Супротно понедељку који се сматра најсрећнијим даном у недељи, за уторак се каже да је најнесрећнији дан, па се тако верује да људи који су рођени у уторак неће имати лак живот. Према народном предању, на овај дан "чак и вукови чувају крзно", па стога никакав рад не треба отпочињати другог дана у недељи.

О томе колико је овај дан баксузан говоре и друге народне изреке, али и посебни уторци који су обележени у народном календару, попут Деветог уторка, Пасијег уторка и Црног уторка.

Среда

Веома значајан дан у недељи је среда, а трећег радног дана могу се поново отпочињати послови или ићи на путовања. Према народном веровању, у среду се рађају здраве и напредне бебе, а дете које баш у среду прохода биће имућно и срећно. У појединим крајевима Србије за среду се верује и да је свети дан.

Четвртак

Сигурно сте чули за народну изреку "Сви су дани добри, а четвртак је понајбољи", а према веровању српског народа веома је добро да се дете роди на овако срећан дан - у животу ће бити срећно и успешно.

У прошлости је четвртак био "резервисан" за отпочињање пољопривредних радова, али и просидбу девојака, а славио се и као дан плодности: због тога се и данас сматра да склапање брака треба да се организује баш четвртком.

Петак

Поред популарног "Сваки петак изузетак", у народу се често каже и да је "У петак сваком послу рђав почетак", а у одређеним крајевима земље сматра се да је последњи дан радне недеље нечист и погодан за сусрет са "демонским силама".

За дете рођено у петак (баш као и у уторак) верује се да неће имати много среће у животу, као и да ће га пратити малер. Такође, петком не треба започињати ни било какве послове нити кретати на пут, како би се избегле непредвиђене ситуације и несреће.

Субота

Народна веровања кажу да ће дете рођено у суботу бити необично, имуно на "зла бића", док се у Поморављу верује да таквом детету "никаква ала не може нашкодити". "Суботњаци", како називају децу рођену у суботу, могу имати и способност да науче немушти језик ради споразумевања са животињама и бити видовити. Деца рођена у суботу израшће у маштовите, интересантне, богате и успешне људе.

Недеља

После шест напорних дана стварања света, чак је и Бог сео да одмори и ужива у плодовима свог труда и баш због тога се верује да је недеља дан за одмор. Наши преци недељу су замишљали као женско биће, а отуд и назив Света недеља. Дете рођено на овај свети дан верује се да ће бити изузетно срећно и живети "господски", а да ће му сваки дан бити баш као недеља.

image