Дијета руских балерина: Како се хране најбоље балерине света

Витка линија, танак струк и затегнуте ноге заштитни су знак звезда руског балета, које су одувек важиле за најнежнија и најкрхкија створења. Њихова исхрана непрестано је предмет спекулација: чиме се хране најбоље балерине света како би сачувале линију и којих се правила придржавају?

О дијетама руских балерина, њиховом распореду и "црној листи" намирница у свету балета непрестано се воде полемике. Уколико сте испробали већ безброј дијета које нису донеле очекиване разултате, можда ће баш овај режим исхране који је осмишљен посебно за руске балерине бити "пун погодак", премда није компликован, а заснован је на фокусирању на једну врсту намирница свакога дана. Према речима оних који су је испробали, губи се и до пет килограма недељно. 

Недељни јеловник руских балерина

Први дан - поврће

Током првог дана дијете конзумира се само поврће, а његова количина није ограничена: можете припремати салате, гриловано поврће или га послужити прокувано, а оно што је најважније је да приликом припреме оброка не користите уље, со, нити било какве љуте зачине.

Други дан - месо

Другог дана дијете руске балерине своју исхрану базирају на месу, а препорука је да се корисни немасно, бело месо пилетине или ћуретине. Укупно је дозвољено појести 800 грама меса које је потребно распоредити равномерно у неколико порција током дана.

Трећи дан - воће и млечни производи

Трећи дан дијете руских балерина базира се на воћу и млечним производима, а препорука нутрициониста је да се избегава млеко, а акценат стави на кефир или јогурт. Унос воћа органичен је до једног килограма, а избор је само на вама.

Четврти дан - супа

Током четвртог дана дијете на реду је потпуна детокцикација тела, а најбољи начин за то је конзумација што више течности. Течна храна веома добро утиче на метаболизам и убрзава сагоревање масноћа. Руске балерине своју исхрану четвртог дана базирају на супама, а дневни лимит одређен је само њиховим апетитом - могу је јести у неограниченим количинама докле год им прија.

Пети дан - риба

Попут другог дана дијете, када се исхрана заснивала на месу чија укупна количина не би требало да прелази 800 грама у току дана, пети дан посвећен је риби. Максималну дозвољену количину потребно је поделити у три оброка, а као додатак јелима користе се зелена или купус салата, при чему за њих ограничења нема.

Шести дан - каше

Како недеља примиче крају, тако се и исхрана мења, а на трпези руских балерина шестог дана налазе се каше. У обзир долазе овсена, хељдина или пиринчана каша, а током дана њихов унос треба ограничити на 700 грама.

Златна правила исхране руских балерина

Ипак, овакав режим исхране не примењују баш све балерине: поједине се само придржавају одређених правила у исхрани које не укључују рестриктивна ограничења и посебне дијете.

Маја Плисецка је имала посебну дијету

Једна од највећих звезда руског балета, чувена Маја Плисецка, своју исхрану није заснивала на уобичајеном јеловнику кога су се придржавале друге балерине. Заправо, Плисецка се хранила потпуно нормално, готово као и сви остали: за доручак је јела кашу, за ручак супу од поврћа или салату, а вечера се базирала на риби са додатком пиринча или хељде. За ужину је увек имала неку воћку или поврће.