Јапански град уклања јавни клавир због "непоштовања правила"

Неки од главних прекршаја становника града Какогава су били седење за клавиром дуже од дозвољених десет минута, као и исувише гласно певање током свирања.

Јапански медији су дојавили да је клавир са главне железничке станице града Какогава на западу земље уклоњен само шест месеци након што је постављен. Служио је као занимација за пролазнике и оне који чекају свој воз. Свако је имао прилику да седне, дезинфикује дирке и свира одређену песму у трајању од десет минута.

Клавир је припадао једном од локалних вртића и био је постављен као део светског тренда који се постепено све више дели на друштвеним мрежама, а то је јавно свирање инструмената на улици. Ипак, за јапанске власти, становници нису довољно поштовали правила. Осим свирања у трајању од сат времена, многи су наводно певали исувише енергично, да су чак били гласнији и од разгласа на железничкој станици и тиме ометали друге пролазнике.

Сигурно је да ће појединим становницима бити драго што ће станица постати "мирнија", јер би неки од свирача понављали исте мелодије у трајању од сат времена или певали веома бучно. Ипак, многи су за локалне медије изјавили да су тужни због уклањања клавира.

"Клавири су забавни и могу насмејати људе," рекла је млада девојка за НХК (Јапанска медијска корпорација). "Надам се да ће наредни свирачи више поштовати правила, како се јавни инструменти више не би уклањали."

За НХК прилог је један млади дечак, који је свирао за пролазнике, рекао да је "веома тужан" што неће више моћи да свира клавир, али да му је драго што је имао прилику да га испорба и да се нада да ће се у будућности клавири инсталирати широм Јапана.

Ипак, званични представници града су за медије изјавили да постоји могућност премештања клавира на ново место, на коме ће бити мање шансе ометања јавног реда.