Штампач за људско ткиво направљен од "Лего" коцкица

Један од најновијих помака у свету биологије и науке укључује и свима омиљену занимацију из детињства – "Лего" коцкице.

Набављање узорака људског ткива за биолошка истраживања постаје све теже, иако се етички добијају донацијом органа или одмах након хируршких захвата. Прикупљање узорака је почело да представља све већи изазов за научнике, зато што постоји ограничена доступност специфичних величина и врста узорака које су потребне у одређеном тренутку.

Због тога је тим стручњака на Универзирету у Кардифу развио нов начин добијања потребног ткива и то помоћу "Лего" коцкица. Одувек су биле спој креативности, игре и функционалности, али сада су добиле много значајнију примену.

Својевремено је произведен3Д (тродимензионални) штампач коришћењем "Лего" коцкица а овакав тип штампача се годинама користи за добијање пластичних предмета. Међутим, унапређена верзија изума је направљена тако да може "штампати" меке биолошке материјале, у овом случају, ткива.

Тим се састојао из инжењера, дизајнера и биолога и заједно су радили на конструисању машине. Штампач испушта супстанцу која подсећа на гел, али је заправо пуна ћелија, а покрет делова машине помаже у стварању слојева материјала, који репродукују изглед људског ткива.

"Биоштампач" се сада користи за стварање кожних ћелија, али је планирано да се у будућности производе разноврсније врста ткива, која ће бити од велике помоћи за биолошка истраживања. Представља занимљив предлог за копирање узорака здраве, али и болесне коже, што може олакшати процес тражења адекватних терапија.

Оно што је кориснике друштвених мрежа највише запањило је сам материјал од кога је биоштампач направљен, и то за "само" петсто долара. Многи су позитивно реаговали на спој "Лего" коцкица (које су за многе симбол креативности и забаве) са науком, медицином и савременим дизајном.

Одлука за коришћење "Лего" коцкица је донета јер су научници желели да сви студенти универзитета осећају "блискост" са машином, поготово они који немају инжењерско знање, али је готово свако упознат са пластичним коцкицама из детињства. Такође, тражили су јефтинији, али ефикасан начин примене овакве технологије, јер су трошкови коришћења класичних 3Д штампача изутетно велики, а једна машина кошта и по неколико десетина хиљада долара. 

'Свиђа ми се фругалност и креативност која је била део креирања овакве направе за медицинска истраживања', написао је један корисник на Јутјубу.