Тајне венчаних круна Романових: Сребро, сомот и брилијанти за будућу младу

Венчања чланова императорских породица одувек су привлачила много пажње - списак званица, гламурозне тоалете и наравно накит у центру су пажње на таквим догађајима. У дому Романових се све до 1884. године круна сваки пут састављала и изнова растављала након свечаности, све док специјално за венчање Елизабете Фјодоровне и кнеза Сергеја Александровича није направљена венчана круна од сребра, сомота боје малине и брилијаната, која се наслеђивала све до 1908. године.

Многе драгоцене реликвије руске империје данас се налазе у приватним колекцијама, музејима или антикварницама широм света, док су поједине изгубљене без трага током ратова. Једна од најцењенијих ствари из периода Романових, данас се налази у музеју Хилвуд надомак Вашингтона, а њена историја је дуга и занимљива: красила је многе младе царске породице Романових, од самог настанка важила је за понос читаве династије, а затим превалила дуг пут преко океана да би са поносом била изложена на другом континенту.

Брилијанти са одоре императора Павла I и традиционални кокошник

Венчана круна руских императора сачињава сребрни оквир пречника 10,2 центиметра и висине 14,5 центиметара, сомота боје малине и брилијаната, а управо њихово порекло даје посебан значај и вредност овом ремек делу руских јувелира. 

Императорску круну израдили су најбољи мајстори јувелирнице Болина, а њен каркас од сомота украшен је драгоценим камењем познатог јувелира Леополда Фистерера. Драгоцено камење првобитно је било израђено за одоре императора Павла I, које је његова мајка, Катарина II наручила специјално за њега, да би тек након 90 година 80 брилијаната искоришћено за израду раскошне венчане круне Романових.

Наследство императорске породице

Све до 1884. године круне које младенци носе на императорском венчању израђивале су се индивидуално од брилијаната из Брилијантског складишта, а након свечаног обреда она би била декомпонована (растављана) до следећег венчања. Дуга традиција промењена је 1884. године, када је и настала венчана круна Романових.

Од 1884. до 1908. године ово јувелирско ремек дело красило је главе невеста Императорског двора - направљена специјално за свечаност склапања брака између Елизабете Фјодоровне и кнеза Сергеја Александровича, ова круна се касније "наслеђивала" и користила за сва остала венчања царске породице. Званични подаци говоре да је ову венчану круну последња носила велика књегиња Марија Павловна, на свом венчању са принцом Вилхелмом.

Трагична судбина императорске круне

Нажалост, императорску венчану круну сустигла је иста судбина као и многе друге драгоцене реликвије породице Романових. У новембру 1926. године ово ремек дело продато је богатом колекционару антиквитета Норману Вејсу, након чега је учествовала у лицитацији на познатој Кристи аукцији: тада је, 26. марта 1927. године она продата за 6100 фунти.

Након аукције, круна Романових била је изложена готово четири деценије у галерији Вартски, да би 1966. године њена поносна власница постала богата Американка, Марџори Пост. Данас, ова драгоценост стоји изложена у америчком музеју Хилвуд.