Магазин

Омиљени у колективу: Пет одлика доброг лидера

Лидер за собом може водити милионе појединаца, реализовати свој креативни потенцијал радећи оно што воли и заиста бити "шеф" свога живота. Али, који квалитети треба да красе једног лидера да би успео да своју визију спроведе у дело?
Омиљени у колективу: Пет одлика доброг лидера© Canva / tadamichi

У бизнису је лидер једна од најважнијих карика - он је спона која повезује менаџмент и остатак тима, који је одговоран за реализацију пословних циљева, а да би постигао све кључне показатеље лидер мора овладати разним вештинама. Комуникација је само једна од њих. Шта је то што лидера разликује од других запослених у колективу? Који су то квалитети и које карактерне особине које помажу лидерима да постижу своје циљеве, брзо решавају задатке и претачу своје снове у реалност?

Глобални циљ

Сваки лидер требало би да има глобални циљ, идеју ка којој ће тежити, која ће га држати "на правцу" чак и када ствари не функционишу онако како је планирано. Тај циљ је његов светионик на пучини, звезда водиља која му не да да скрене са пута у остваривању својих снова, а што је већи лидер - већи је и његов циљ.

Вера у себе без обзира на све

Вера у себе, своје идеале, циљеве и снове још једна је одлика правог лидера. Он се не опире на мишљење других људи, не прима "блиско к срцу" њихове осуде и критике и верује у своје способности на путу ка врху. У немилосрдном пословном свету, где са свих страна вребају претње, вера у себе, своје способности и будући успех је све, а управо та свеобухватна и безрезервна вера помаже лидеру да своје циљеве реализује пошто-пото, ма колико се препрека на путу налазило.

Одлучност и непоколебљивост

Лидер увек преузима одговорност за све своје одлуке и потезе, ма колико они били изазовни. Он не чека иницијативу друге стране, не пребацује одговорност на друге или несрећне околности и не седи скрштених руку када се нађе "у ватри". Лидер је човек од речи и дела - одлучан и непоколебљив у својим плановима и циљевима које је зацртао, а ипак опрезан да себе и своје запослене не доведе до изгарања.

Дисциплина

Један од главних "кечева у рукаву" једног лидера је управо способност доследности и одржавања обећања самом себи. На путу ка циљу свако од нас наилази не само на препреке, већ и на спољашње факторе који одвлаче пажњу. Ипак, правог лидера одликује дисциплина - способност да идентификује све ометаче и избори се са њима, тако да они не утичу на његов пут ка остварењу циљева које је претходно поставио. Са друге стране, добар лидер треба да буде у стању и да процени када је време "да успори" (не нужно застане), осмотри ситуацију и процени којим путем даље, а да притом нико не буде повређен или оштећен.

Емотивна интелигенција

Последња, али никако најмање важна (штавише, по мишљењу многих и најважнија) особина доброг лидера је емоционална интелигенција. Особа која је способна да управља својим емоцијама, енергијом и осећањима за своје, и добро људи који је окружују је права звезда свог живота, али и колектива, будући да својом енергијом покреће све око себе. Правилно и искрено представљање идеје и визије и преношење позитивне енергије и оптимизма на остатак колектива један је од најбољих начина за напредовање, а само прави лидери то умеју на прави начин.

image