Магазин

"Рекла је ДА!": Да ли је истина да Рускиње стају пред олтар јако младе

У Турској је просечна старост за улазак у брак 23 године, у Јапану - 29, у Француској - 32 године, док се у Мозамбику за тај корак одлучују већ са 18 година. Са колико година Рускиње стају на "луди камен"?
"Рекла је ДА!": Да ли је истина да Рускиње стају пред олтар јако младе© Canva / fotoman

Просечна старост приликом уласка у брак разликује се од земље до земље, а готово да нема државе у којој у последњих десет до двадесет година тај параметар није "скочио". Можда и најистакнутији пример је Велика Британија: још средином седамдесетих година прошлог века просечна старост жена приликом ступања у брак била је 24,7 година, док су њихови партнери у просеку имали 27,4 године. Данас Британци пред олтар стају са 36,1, односно 38,4 година.

Ова тенденција није заобишла ни Русију, а међу критеријумима који утичу на касније ступање у брак истичу се различити фактори: од економских, преко религиозних, па све до географских.

"Пре неких десет година готово све моје вршњакиње масовно су кренуле да се удају: једна јер је остала у другом стању, друга јер је била убеђена да је нашла сродну душу, трећа јер јој "откуцава биолошки сат", и када ће ако не са 19", навела је Александра (30). "Данас примећујем да се ситуација драстично променила: младе девојке и жене радије бирају да изграде себе и каријеру, па тек онда уђу у брачне воде".

Мит или истина: Рускиње се удају јако младе

Дакле, време је да истина изађе на видело, а сви митови коначно сруше. Још 2012. године просечна старост жена приликом склапања брачне заједнице износила је 21,9 година, док данас, у складу са светским тенденцијама ка каснијем уласку у брак, Рускиње одлучују да се удају са просечно 23,2 године. Мушкарци се, традиционално, на тај потез одлучују мало касније, са 25,4 године.

Сагласно званичним изворима, однос ка породици као институцији у последњих десет година није се драстично променио. Тако, чак 66,1 процената жена сматра да брак није "само папир", док њихово мишљење дели нешто мање мушкараца - 56,8 процената.

Такође, предмет истраживања било је и мишљење становника Русије у погледу тога када је право време за брак: пре заједничког живота или тек након "пробног периода" у виду суживота са партнером. Резултати овог истраживања дали су шаренолике податке: 39,4 процента Рускиња сматра да је пре брака неопходно проћи "пробни период", односно живети годину до две са партнером како би имале потпуну слику и разумеле да ли су једно за друго. Са друге стране, 30,7 процената руских девојака се изјаснило да је склапање брака предуслов за заједнички живот. 

Касније ступање у брак је позитиван тренд

Без обзира на постојање неслагања у мишљењима стручњака из различитих области када је идеално време за брак и заснивање породице, психолози и социолози готово су уједињени у ставу да је касније ступање у брак позитиван тренд који се примећује у целом свету.

"Људима данас треба више времена да "пронађу себе", и то је добро" истакла је клинички психолог Лара Фридрих. "До момента када ступе у брак, људи већ имају разумевање ко су, које су њихове вредности, циљеви и планови за живот и каријеру, а што су старији то свесније улазе у брак са својим партнерима", истакла је она.

Своје мишљење на ову тему истакао је професор породичне социологије и демографије Московског Државног Универзитета, Александар Синељников: "Млади често зарађују више него њихови родитељи, а тржиште некретнина је такво да они имају могућност да изнајме стан и живе одвојено од родитеља. Будући да самосталан човек сам доноси животне одлуке, мишљење чланова породице готово да нема никакав утицај".

image