Магазин

Оброци са Мишелин звездом на ивици свемира за 130.000 долара

Једење високо оцењених оброка у свемиру, могло би да буде стварност следеће године, најавила је француска компанија "Зефалто". Карте за овај гастрономски пут резервишу се унапред, дајући купцима прилику да обезбеде себи место до пуштања карата у продају.
Оброци са Мишелин звездом на ивици свемира за 130.000 долара© freepik/catalyststuff

Романтична вечера изненађења управо је добила највећу конкуренцију до сада. Последњих година, компаније за свемирски туризам високог профила (SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic), обећавају да ће свемир постати следеће место за одмор које се мора посетити.

Управо једна таква компанија, у власништву бившег контролора лета Венсан Фаре Дестјеса, тренутно је пустило у претпродају карте за предстојећа путовања у капсули под притиском, названој "Селест".

Капсула причвршћена за стратосферски балон ће се попети на висину од 25 километара и гостима пружити прилику да се диве погледу на нашу планету и звезде. Карте за резервацију места коштају 11.000 долара и дају купцима прилику да резервишу место кад карте буду пуштене у продају. 

Док уживају у призору, путници ће бити послужени врхунским вином и вечерати са стилом. Цена вечере у свемиру је око 131.000 евра. Седишта на првим летовима од краја 2024. до средине 2025. већ су купљена, и да сада продају места за у за средину 2025.године.

Оброк на великој надморској висини

Треба имати у виду да постоји велика разлика између путовања у орбитални свемир, а које подразумева брзо полетање које мора да савлада земљину гравитацију и дуже траје; и суборбиталног простора, у којем су путници накратко изложени бестежинском стању и погледу на свемир током лета до ивице атмосфере, 96,5 километара изнад Земље.

Путовања на којима би био служен оброк, завршавала би се на "ивици свемира", без достизања суборбиталног простора, али ће и даље летети знатно више од просечног комерцијалног авиона. И даље би путници имали сјајан поглед на Земљу и звезде, али без губитка гравитације и пратећег осећаја бестежинског стања.

"Префињено и узвишено"

Атмосфера у "Селест" капсули биће налик оној у путничком авиону, само са невероватним погледом и луксузним ручком. А дизајн капсуле Жозеф Диран и компанија која организује путовање, "Зефалто", најављује да ће она бити урађена у француском стилу.

Имена кувара који ће у овом луксузном амбијенту припремати оброке још нису позната, али је за сада идеја да се врхунски кувари ротирају, али и да имају слободу да бирају шта ће бити на менију. "Зефалто" жели да "куварима пружи прилику да искористе своју креативност и добију могућност да персонализују искуство гостима како би понудили нешто што је префињено и узвишено" – тако да неки кувари могу одлучити да ручак треба да се сервира пре, а не током путовања.

Из "Зефалта" кажу да ће балон, који се покреће хелијумом, морати да има исте сертификате Европске агенције за безбедност ваздухопловства као и комерцијални авион.

За сада су обављена три делимична пробна лета, а ускоро предстоји још један који би требало да прође целу руту путовање. Летови ће бити отворени за људе свих узраста и није потребна претходна обука. За сада је планирано да "Селест" полети из Француске, у нади да ће постати глобални бренд.

image
VV inauguration
banner