Стручњаци упозоравају: Дубока обућа може повећати ризик од повреда

До сада је савет за куповину патика био да уколико имате проблема са зглобовима, обавезно купујете дубоке патике како бисте их заштитили. Најновија истраживања доказују да је куповина овакве обуће потпуно погрешна, и то не само за оне са претходним повредама.

Угануће скочног зглоба је једна од најчешћих мишићно-коштаних повреда, посебно у спортовима попут кошарке или фудбала, где су скакање, доскок на једну ногу и нагле промене смера део игре. Овакве повреде су изузетно болне, исцрпљујуће и могу довести до сталних проблемима са глежњевима. Ортопеди наводе да је већа вероватноћа да ће људи који су већ једном уганули зглоб, поново уганути исти у будућности, пише научни магазин "Сајенс алерт"

У циљу заштите скочног зглоба, многи људи купују дубоку обућу, али најновија истраживања показују да је ова одлука потпуно погрешна.  

Дубоке ципеле не помажу увек и некада могу узроковати повреду

Постоји много истраживања на ову тему, а до сада су истраживачи користили различите начине да истраже проблем, од утицаја дубине патике на успех у спорту до дефинисања шта је дубока ципела или патика. На пример, у различитим истраживањима коришћене су различите дубине патика, од 4,3 до 8,5 цм.

Ипак, у тренутној истраживачкој литератури се сугерише да заштита глежња коју пружају дубоке патике можда неће бити довољна да значајно смањи ризик од уганућа током бављења спортом. Чак се наводи да овакав дизајн доводи до смањене атлетске перформансе, а повећаног ризика од уганућа скочног зглоба код неких људи. Студије до сада подржавају идеју да дубоке патике обезбеђују добру стабилност, када спољне силе могу да изазову угануће скочног зглоба када особа мирује (на пример, када је особа која мирује гурнута и губи равнотежу, ствара се велики притисак на скочни зглоб ).

Међутим, када почнете да се крећете, то је друга прича. У ствари, нека истраживања сугеришу да дубоке ципеле могу чак повећати ризик од уганућа глежња у неким активностима. То може бити зато што оваква врста обуће може утицати на начин на који користимо мишиће зглобова и ногу. Конкретно, мишићи на спољашњој страни потколенице могу почети да слабе и касније неће радити толико снажно, као када се носи плића обућа.

Како би се смањио ризик од уганућа скочног зглоба, важно је да мишићи обе стране ногу раде заједно и у исто време. Слабија активација мишића на спољашњој страни потколенице већа је код особа са хроничном нестабилношћу скочног зглоба. Због тога дубоке патике и ципеле нису најбољи избор за свакога ко је у прошлости имао угануће скочног зглоба. Такође, постоје докази да ношење дубоких патика може да омета атлетске перформансе, доводећи до краћег скока али и пребацивањем притиска са мишића глежња на друге делове тела.

Прави избор обуће

Када дође до повреде зглоба, спољашњи ослонци као што су трака и протеза су ефикасни и код први пут повређених и код претходно повређених чланака. А најефикаснији су када се користе у комбинацији са вежбама.

Како не би до ових повреда дошло, а следећи принципе и начин рада који су битни након повреде, при одабиру обуће је најважније да она добро пристаје и да има добру функцију. Пре свега, обућа би требало да одговара стопалу у дужини, ширини и дубини, и да ниге не затеже стопало приликом стајања.

Међутим, око 70 посто људи носи неодговарајуће ципеле, а жене и девојчице чешће имају ципеле које су преуске, док старији мушкарци носе ципеле које су предугачке.

Неприкладна обућа може изазвати већи број падова, повећати степен остеоартритиса и ометати природну функцију стопала код одраслих и деце. Због тога је потребно уверити се да ли имате праву ципелу за посао. Форма мора одговарати функцији, на пример, постоји потреба и доказана ефикасност ношења удобне дубоке обуће статичних, стојећих активности.

Међутим, плитке патике могу бити корисније током спортских активности које захтевају често заустављање, скакање, нагле промене смера, а свакако су бољи избор за људе који имају претходна искуства уганућа скочног зглоба.