Магазин

Почео је 76. филмски фестивал у Кану

Кански филмски фестивал, 76. по реду, свечано је отворен у присуству филмских звезда, међу којима су Џони Деп, Хелен Мирен, Мајкл Даглас и Катрин Денев. Светском премијером костимираног биографског спектакла, филмом "Жан ди Бари" почео је најважнији филмски фестивал у свету. У конкуренцији за Златну палму је 21 филм.
Почео је 76. филмски фестивал у КануGetty © Mike Coppola

Депово појављивање првог дана фестивала је била главна вест уочи премијере филма "Жан ди Бари", у којем глуми, пренео је АП. Њему је приређен свечан дочек, док се Деп смешкао пред камерама и фановима који су узвикивали "Џони!"

За Џонија Депа, премијера историјске љубавне драме у којој оживљава лик контроверзног француског краља Луја XV и први пут глуми на француском, својеврстан је повратак након турбулентног животног периода, а седмоминутне овације публике у Џонију су изазвале буру емоција.

Како додаје АП, и глумица Хелен Мирен је оставила изузетан утисак на премијери са својом косом офарбаном у плаво (да се слаже са хаљином) и лепезом са одштампаном фразом #WorthIt - хештегом за који се сматра да подржава Амбер Херд, бившу супругу Џонија Депа, која га је тужила за злостављање након чега је у јуну прошле године изгубила спор.

Ноћ је такође припала глумцу Мајклу Дагласу, који је добио почасну награду Златна палма током церемоније отварања. Даглас је присуствовао премијери у друштву супруге Кетрин Зита-Џонс и њихове кћерке Керис, које су га пољубиле у образ пред бројним аудиторијумом.

У оквиру програмске целине "Биоскоп на плажи" Канског фестивала, биће приказана и дигитално рестаурисана верзија филма "Подземље" (1995), са којим је редитељ Емир Кустурица освојио "Златну палму", најавио је Филмски центар Србије (ФЦС).
"У питању је 4К рестаурација коју је урадио ТФ1 Студио, уз подршку француског фонда ЦНЦ, а на основу изворног негатива и изворног звука. Планирано је да филм током ове године поново буде део репертоара француских биоскопа. У Кану ће га представити француски дистрибутер Малавида филмс", навео је ФЦС.

Повратник у Кан је и редитељ Владимир Перишић, представник српске кинемаографије, у програму "Недеља критике" чији ће филм "Изгубљена земља" овде имати светску премијеру.

Кански фестивал, на којем ће бити премијерно приказани "Индијана Џонс и артефакт судбине" и најновији филм Мартина Скорсезеа, трајаће до 27. маја.

image