Седам токсичних фраза којима уништавамо наше самопоуздање

Токсично и негативно обраћање себи, као и нимало ласкајући епитети које користимо у разговору са собом веома негативно утичу на наше самопоуздање. Које су то "најпопуларније" реченице које изговарамо себи и које нас ометају у постизању циљева.

Понекада о себи говоримо у негативном контексту и тону, а наша психа са ужасом "посматра" то са стране и мало по мало се затвара у себе и почиње да верује да је све то истина - да нисмо довољно добри и да не заслужујемо најбоље од живота. Као последица јављају се лоше расположење, ниско самопоуздање и први симптоми депресивности.

Којих седам реченица би требало да потпуно избацимо из нашег речника уколико желимо да своје самопоуздање сачувамо?

"Нисам лепа"

Иако у већини случајева ово не мислимо за себе, чак и у таквом контексту ова реченица може проузроковати настајање комплекса и несигурности у нама. Појам женске лепоте је индивидуалан, али чак иако сматрате да немате класичну "холивудску" лепоту, то не значи да нисте лепи.

Лепота долази изнутра! Покушајте себе да погледате са стране и своје недостатке прихватите, а акценат ставите на оно чиме се поносите - на харизму коју поседујете, шарм који вас краси и индивидуалност своје личности - то ће вам помоћи да заволите себе и свој физички изглед и заувек самокритичност поставите по страни.

"Дебела сам"

Који год да је разлог због кога мислите да имате који килограм вишка, оваква токсична реченица не би требало да постоји у вашим мислима. Сконцентришите се на свој осећај и уколико приметите нежељене килограме донесите одлуку: да ли је то вама сасвим у реду или није, а уколкико није, прионите на посао: незнатне корекције у исхрани, мало више физичке активности и редован сан могу вам помоћи да своју линију доведете поново у жељено стање.

"Никада нећу срести љубав свог живота"

Сви проблеми и животне ситуације деле се на решиве и нерешиве, али и на оне на које можемо утицати и оне чији ток ни на који начин не можемо изменити. Погрешна уверења неретко нас спутавају у доживљају среће и задовољства, а депресивне реплике попут ове говоре и о песимизму и заробљености у улози жртве.

Уколико заиста верујете у то да нећете упознати човека свог живота, због чега се и даље узрујавате око тога, када сматрате да никако не можете то променити? Са друге стране, уколико можете некако утицати на то (а можете, радом на себи) - због чега себи стварате додатну патњу уместо да сагледате ствари објективно и са позивитне тачке гледишта?

"Немам среће у животу"

Не постоји универзални рецепт за срећу, нити су сви они за које мислимо да су рођени под срећном звездом и заиста срећни. Многима од нас владају инфантилна уверења - маштамо о судбинском сусрету са сродном душом, послу из снова и животу без иједне стресне ситуације. Ипак, мало ко је спреман да преузме на себе одговорност за стварање таквог једног живота и остварење свих својих снова и фантазија, а већина за неуспехе криви стицај несрећних околности или вишу силу.

Размишљање попут "Немам среће у животу" не води никуда - уместо тога, седите и ставите на папир шта је то што не иде по плану и које ви кораке можете предузети да измените ток дешавања. Када токсиче мисли преточите у продуктивна дела промена ће се незаобилазно десити.

"Глупа сам"

Спремање тешког колоквијума, полагање државног или стручног испита или нови посао често са собом носе и осећај да недовољно добро владамо неком материјом, а тај осећај постаје још јачи када себе "отрујемо" реченицама попут "Глупа сам", "Ја не могу ово да научим, мој мозак нема капацитета" и слично.

Уместо да одмах похрлимо да подцењујемо своје способности, треба прво да се фокусирамо на своје квалитете и пређашња достигнућа - које су наше јаче стране, што смо научили на претходним искуствима и грешкама и шта је то што нам је помогло да "догурамо" до ове тачке. Свако од нас доживео је неки фијаско, а кључ успеха лежи у томе да сваку грешку сагледамо и из ње извучемо најбоље лекције.

"Неспособна сам"

Иза реченице овог типа веома лако може се скривати уживање у зони комфора и непостојање жеље за променама. Свака промена захтева труд и рад који без обзира на незнатне препреке превазилазимо зарад неког "вишег циља" - послу из снова, кући о којој сте маштали или нешто треће.

Покушајте овако једну токсичну реченицу да замените позитивним констатацијама којима ћете освестити своје способности и мотивисати себе на посзизање циљева.

"Лења сам"

Појам лењости у суштини не постоји - постоји одсуство мотивисаности да кренемо у смеру остваривања циљева. Ово се најчешће дешава када не видимо смисао да нешто урадимо, а када не видимо смисао - зашто бисмо нешто уопште радили?

Како бисте се покренули са места, почните од тога што ћете направити план и јасне кораке, а затим те кораке рашчланите на мање, једноставније активности које неће изгледати као баук. За сваки завршени задатак са списка можете одредити симболичну награду која ће вас мотивисати да наставите даље.