Магазин

Највећи "прождрљивци" батерије на телефону: Ове апликације наjвише троше батерију

Специјалисти руске компаније Атрезио спровели су низ истраживања, како би утврдили које апликације нам "једу" батерију на мобилним телефонима, а међу њима налазе се друштвене мреже и поједини месинџери. Које су то "најгладније" апликације које би требало да избегавамо како бисмо продужили животни век наших телефона?
Највећи "прождрљивци" батерије на телефону: Ове апликације наjвише троше батерију© freepik/ rawpixel.com

Након тестирања преко двеста различитих апликација за мобилне телефоне и таблете, истраживачи департмана за развој софтверских решења компаније Артезио, су направили списак "најгладнијих" софтвера. Након детаљног истраживања употребе батерије приликом коришћења најпопуларнијих мобилних апликација на "антирејтингу" нашле су се бројне апликације које свакодневно користимо.

Апликације "прождрљивци"

Друштвена мрежа Фејсбук нашла се на првом месту овог неславног списка, док је друго место заузео популарни Инстаграм. На трећем и четвртом месту налазе се Снепчет и ТикТок, док је пето место припало видео платформи ЈуТјуб.

Међу двадесет "најпрождрљивијих" налазе се и месинџери попут ВотсАпа и Скајпа, али и пословне апликације Тимс, Зум, ЏиМејл и ЛинкедИн.

Због чега неке апликације троше више батерије од других

Апликације на мобилним телефонима могу користити много енергије из више разлога: на пример, уколико је апликација непрекидно активна, она стално користи процесор и конекцију са интернетом. Осим тога, многе апликације се не гасе онда када ми из њих изађемо, већ настављају да раде и у позадинском режиму, чиме се такође троши батерија. Најчешће апликације које раде у позадинском режиму су управо месинџери и друштвене мреже - приметићете и сами да вам поруке и нотификације стижу и онда када не користите телефон, а из истог разлога и пословне апликације имају већу потрошњу електричне енергије.

У овом истраживању су се појавиле и "читачке" апликације попут Киндл, АјБукс и слично, додуше, оне су се нашле на проширеном списку. Овакве апликације иако не претерано захтевне у смислу процесора, енергију троше због осветљења - како би текст био читљивији, екране готово аутоматски подешавамо на најјаче осветљење, а самим тим батерија нам траје знатно краће.

Како сачувати батерију и избећи превелику потрошњу

Нема потребе брисати са телефона све апликације редом и остајати без средстава за комуникацију. Довољно је да апликације које не користите једноставно искључите (пошто новији телефони не дозвољавају уклањање са уређаја у потпуности), а овај поступак можете применити и за апликације "прождрљивце" попут ЏиМејла, Тимса или Зума, уколико сте на годишњем одмору и не желите да вам пристижу нотификације.

Да бисте сазнали које од апликација које ви користите највише троше батерије довољно је да у подешавањима телефона пронађете иконицу "батерија" и затим погледате графикон потрошње: на њему ће се приказати све апликације које су заслужне за потрошњу, као и њихово процентуално учешће у њој.

Такође, уколико желите да сачувате батерију, онда када нисте код куће или на послу искључите опцију претраживања бежичних интернет конекција (WiFi), као и геолокацију вашег уређаја.

image