Магазин

Истине и заблуде о тренинзима за жене

"Жене не треба да тренирају као мушкарци - набилдоваће се" и " није важно шта једеш докле год тренираш", су само неке од информација на које можете наићи на друштвеним мрежама

Митови и заблуде постоје како би се оповргнули. У разговору са Николом Сарићем, персоналним тренером са преко 20 година искуства у спорту, открили смо које су то заблуде везано за тренинге за жене, као и које се истине иза њих крију.

 Заблуда: Дизање тегова није за жене

Једна од најчешћих заблуда са којима се Никола сусреће у свом раду са припадницама лепшег пола јесте та да дизање тегова није за жене. Дугогодишњим истраживањима у овој области, доказано је да тренинзи снаге доносе мноштво бенефита, попут ефективнијег губљења килограма, добијања облина и побољшања равнотеже, а доприносе и смањењу степена ризика за развој срчаних обољења, дијабетеса и остеопорозе. Важно је споменути и чињеницу да су тренинзи са оптерећењем одличан начин и за ослобађање од негативне енергије, а бројна истраживања доказују да се жене које редовно вежбају много лакше носе са напетошћу и стресним ситуацијама.

 Заблуда:Исхрана није од велике важности ако редовно тренираш

Од заблуда које владају међу женама учестала је и она да се само редовним вежбањем постиже добар физички изглед, а да је за „добијање“ мишића довољно интензивно тренирати. Истина је потпуно супротна: како би се постигли жељени резултати, било да је у питању губљење или добијање телесне масе, потребно је избалансирати исхрану. Промена животних навика и навикавање организма на избор здравих намирница, али и оних које ће нас учинити ситим, највећи је корак за добробит како тела, тако и ума.

Заблуда: Кардио тренинг је најбољи за обликовање тела и мршављење

За крај, ништа мање „популарна“ заблуда је та да су кардио тренинзи најефикаснији начин за извајано тело без целулита. „Реалност је мало другачија: кардио тренинзи превасходно служе за побољшање кондиције и повећање издржљивости мишића, те су идеални након напорнијих тренинга са оптерећењима. Важно је запамтити и то да без снажних мишића и правилне исхране, кардио тренинг постаје узалудан, а једини резултат може бити физички замор“ – објашњава Никола, и додаје да је од изузетне важности јасно дефинисати жељене циљеве, а затим тренинге и исхрану прилагодити њима

image