Магазин

Нераскидива веза: Зашто је деци толико важна омиљена играчка

У маленом царству детињства где влада машта, постоји драгоцено биће које заузима свето место у срцима безброј деце - вољена плишана играчка. Са излизаним крзном, расшивеним шавовима, ови скромни сапутници поседују велику моћ - они постају најбољи пријатељи и чувари тајни, претварајући обичне дечје игре у царство чуда и утехе. Одвајање од омиљене играчке, па макар и само да би се опрала, некада је за њих прави изазов. Зашто је деци потребан плишани другар или ћебенце које ће носити са собом?
Нераскидива веза: Зашто је деци толико важна омиљена играчка© freepik/master1305

Изван домена логике и разума, ови једноставни, али изванредни другови у игри имају магичну способност да изазову радост у најдубљим дубинама дечје душе. 

Њихово присуство доноси неоспоран осећај сигурности, смирује анксиозност безусловном љубављу и непоколебљивом оданошћу. Ови верни сапутници пажљиво слушају шапутане тајне, нуде меко раме за одмор и својим нежним присуством терају чудовишта која вребају из мрака. Одвајање(или губитак) од омиљене играчке, често код деце може изазвати нервозу, плачљивост и промене у понашању.

Због чега су играчке толико битне малој деци и шта им значе

Од тренутка када су рођена, многа деца имају омиљен предмет од кога се не одвајају. Најчешће је то плишана животиња, али може бити и ћебе, крпа или нека друга играчка. Када напуни седам месеци, дете ће само изабрати који је то предмет за који ће се везати. Због чега се малишани везују за омиљене предмете и играчке?

Плишана играчка им даје безбедност и сигурност

Омиљена играчка пружиће детету осећај сигурности, посебно када родитељи нису у близини. Мала деца играчку виде као замену за родитеље, јер је увек ту, док родитељи могу отићи на посао, у набавку...

Онe делују као извор стабилности и доследности када се други аспекти дечијег живота могу променити или постати неизвесни, на пример током селидбе, поласка у школу или суочавања са емоционалним стресом. Могу пружити заштиту и у другим напетим ситуацијама: има доста деце која се плаше спавања у мраку, али ако могу да загрле плишану играчку то им може помоћи да преброде ноћ.

Помаже детету у освајању независности

Деца се често везују за плишане животиње и ћебад јер они за њих представљају осећај сигурности и емоционалног благостања. Током првих година живота, малишани стичу осећај поверења и сигурности код својих примарних старатеља и у својој кући.

Такође, они желе да освоје независност, али и да истражују. Иако имају природну потребу за истраживањем, постоји унутрашње стање анксиозности која настаје због одвајања од познатог окружења. Како би ублажили анксиозност, деца ће тражити предмете или плишане животиње које представљају утеху и подршку као "прелазне објекте" за самоумиривање. Прелазни објекат је објекат који симболизује осећај подршке и пријатности којим се ублажава анксиозност. Уобичајено је да ови предмети буду мекани прекривачи у које дете воли да се умота, плишане животиње јер се ти предмети од почетка најчешће и налазе у дечјем креветићу.

Дете ће такође својој омиљеној играчки приписати одређене карактеристике, које су често оне које оно још није развило. У очима детета, омиљени плишани меда је веома храбар, па ће му помоћи у ситуацијама када се плаши, на пример да се спусти низ тобоган, па ће зато са собом повести "храбријег" од себе - меду.

Осећај идентитета и самоизражавања

Деца често пројектују сопствене личности и интересовања на своје омиљене играчке. Они могу да им доделе имена, улоге и личности, што им омогућава да истраже и изразе сопствени идентитет. Омиљене играчке могу да одражавају дечију индивидуалност, интересовања и тежње, подстичући осећај самооткривања и самоизражавања.

Омиљена играчка може бити дететов најбољи пријатељ, па није чудно ако, када га нешто боли, тражи свог плишаног другара. 

Деца се такође могу претварати да су мама или тата играчки, а ова врста игре помаже им да се осећају одраслима и самопоуздано. Ово је важно средство за друштвени и емоционални развој.

Помаже им да унапреде своје когнитивне, моторичке и социјалне вештине. Омиљена играчк омогућава деци да се укључе у игру која се понавља, вежбају решавање проблема и истражују свој свет на безбедан и контролисан начин. 

Деца која разговарају са својим плишаним другарима такође вежбају своје језичке вештине и граде своје речнике а играње са њима подстиче малишане да развију и своју машту.

Помоћиће му у суочавању са емоцијама

Омиљена играчка може помоћи најмлађима да се носе са стресом и другим јаким емоцијама. Мажење мекане плишане играчке може бити заиста умирујуће за њих.

Плишане играчке у терапијском раду са децом

Колики је значај плишаних лутака или животиња, показала је њихова употреба у "терапији игре". Терапијом игре помаже се деци да развију своје вештине неговања и бриге за другог. Играчке у овој терапији помажу детету да развије топла осећања и охрабрује да практикују брижна понашања као што су храњење и облачење. Када деца прођу кроз учење како бринути о играчки, уче како да буду бољи пријатељи, па чак и будући родитељи. Игре у којима се омиљена играчка негује, такође помажу детету да се смири, али и да запамти какав је осећај када се о њему брине родитељ.

image
VV inauguration
banner