Тајне летећих радилица - Десет најзанимљивијих чињеница о пчелама

Међународни дан пчела обележава се 20. маја који има за циљ да се препозна непроцењива улога пчела у нашим екосистемима и нагласи важност њиховог очувања. Tа сићушна, али моћна створења, имају дубок значај који је далеко већи од способности да производе мед. Како дубље улазимо у њихов свет, почињемо да схватамо шта оне значе за нашу планету али и откривамо и бројне интересантне чињенице о њиховим "правилима", исхрани, обавезама.

Да ли сте знали да матица током живота положи преко пола милиона јаја? Или да је потребно опрашити преко милион цветова како би се направило мање од три килограма меда?

Пчеле већ вековима фасцинирају људе због њихове организације, система рада, хијерархије, али и врло важне улоге у одржавању екосистема планете. Осим што производе слатки, древни и лековити мед, опрашавају више од осамдесет одсто биљака које редовно конзумирамо.

Само неке од њих су јабука, кајсија, трешња, крушка, боровница, грожђе, ораси, бадеми, краставци, парадајз... Опрашују и биљке које се користе у исхрани стоке, као што је детелина, тако да имају и индиректну, али значајну улогу у производњи меса и млека.

Поред хране, пчеле нам омогућавају и чист ваздух, јер опрашивањем различитих врста дрвећа долази до развијања шума, које обезбеђују кисеоник. Када не би било пчела, нестали би и травнати екосистеми, јер оне опрашују цвеће, траву и жбунасто растиње, које су такође станишта многих дивљих инсеката и животиња. Скоро је тешко поверовати да тако мала бића имају толико велику улогу у свету. Осим њиховог доприноса живим бићима, постоји још неколико фасцинантних чињеница о овим инсектима: