Магазин

Од "паткастих" усана до природног изгледа: Пет "антитрендова" естетске медицине

Савремена естетска медицина и пластична хирургија више нису као раније, а акценат је са груди "балона" и "паткастих усана" коначно прешао на природан изглед са што мање упадљивих детаља. Које естетске корекције су потпуно изашле из моде и на који начин се преокренуо поглед на пластичну хирургију у последњих пар година?
Од "паткастих" усана до природног изгледа: Пет "антитрендова" естетске медицине© Canva / Elnur

Након деценија у којима су доминирали упадљиве силиконске груди, "напумпане" усне и "лисичје" очи, тренд савремене естетске медицине коначно се променио, а оријентација на природан, сада је готово свеприсутна - ово потврђују и пластични хирурзи широм света. Очи попут Беле Хадид, груди као што су Памелине, и задњица "инспирисана" Ким Кардашијан све ређе се налазе на листи жеља пацијената који се одлуче на естетски захват, а све су чешћи упити за минималним и једва приметним корекцијама недостатака.

Сами хирурзи "природан" тренд повезују са друштвеним мрежама, а тачније жељом да се појединци истакну својом једниственошћу и непоновљивошћу. Бити попут некога са Инстаграма више није "ин".

Управо због тога захтеви пацијената драстично су се променили, а на списку "антитрендова" у естетској хирургији нашли су се ових пет захвата:

"Луткаста" ринопластика - Дизнијеве принцезе су изашле из моде

На првом месту главних "антитрендова" пластичне хирургије нашла се "луткаста" ринопластика, захват захваљујући коме се ваш нос за свега пар сати може претворити у нос Дизнијеве принцезе. Тренд се није променио само у изгледу носа након захвата, већ и у самом приступу процедури: док су раније пацијенти долазили са сликом "савршеног" носа који би желели, данас се таква одлука оставља пластичном хирургу, који у складу са пропорцијама лица "прави" најбољи нос за свог пацијента.

"Професионалац у овом послу никада се неће оријентисати на шаблон, будући да се руководи искључимо анатомском грађом и општом хармонијом и пропорцијама лица. Само тада нос може идеално да се уклопи у лице паицијента и "сакрије" рад хирурга", наводи Тигран Алексањан, експерт за ринопластику.

Силиконске груди у облику "балона" - Памела Андерсон више није еталон

Аугментација груди још један је естетски захват који се нашао на списку "одумирућих" захвата, а све је мањи и мањи број пацијенткиња које вапе да имају груди попут Памелиних. Већина пацијенткиња данас опредељује се за природне груди, а уколико и падне одлука за повећавањем, облик и величина импланта готово да и не одају утисак да је интервенција икада рађена.

"Нико више не јури величину корпе. Савремени тренд су хармоничне пропорције, сразмерност и "крушкасти" облик који највише подсећа на природне груди", изричит је доктор Тигран.

"Паткасте" усне - двехиљадите су "аут"

Почетак двехиљадитих година у поље естетске медицине донео је велику промену у поимању лепоте, а са том променом дошао је и тренд "паткастих" усана: методом "булхорн" усне су добијале више волумена и постајале истакнутије, а кожа између ивице и усана носа се искрајала како би ефекат био још израженији. Овај захват имао је једну велику ману - ожиљке је било готово немогуће замаскирати, а повратка назад није било. Зато се данас, 20 и више година касније, све чешће јављају пацијенти са захтевом уклањања биополимера - неразградивог филера који се користио почетком "паткасте револуције".

"Тренд луткастог облика лица, такозвани "бејби-фејс" је потпуно изашао из моде, а са њим и претерано напумпане усне које лицу дају вулгаран изглед", наводи Тигран, и додаје да све више девојака своје усне поверава хирурзима са истанчаним укусом за естетику.

Данашњи тренд када су усне у питању далеко је мање инвазиван, и оставља простора за евентуалне корекције.

"Лисичје очи" - опасно и непрактично

Тренд "лисичјих" очију потекао је од америчког супермодела Беле Хадид, чије је пропорције лица 2019. године британски хирург Џулијен Де Силва назвала "савршеним". Махом за овом изјавом девојке широм света пожелеле су да своме лицу додају мало заводљивости и сексуалности, па макар и по цену здравља. Овај захват не само да је брзо изашао из моде, већ је у својој бити веома опасан по здравље, будући да након интервенције пацијенткиње годинама не могу да поврате функционалност очних капака у потпуности (а и како би, када су скраћени) и потпуно мењају рутину спавања како не би изазвале нуспојаве операције.

"Супротно ранијој моди: усне Анђелине Џоли, задњица Ким Кардашијан и очи Беле Хадид, данас жене посебно цене своју јединственост. Наравно да је и даље актуелан младолик изглед, разлика је у томе што је сада то максимално природно", изнео је Амжад Ал-Јусеф, један од водећих пластичних хирурга.

Задњица попут Кардашијанове - у фокусу је затегнута задњица

Пре нешто више од пет година у свету је попут бомбе одјекнула вест да коначно свака жена може имати задњицу попут Ким Кардашијан - у медијима, на друштвеним мрежама и на конгресима пластичне хирургије тема повећања задњице била је број један, а лекари се се међусобно утркивали су се чија ће задњица бити већа и чији пацијент задовољнији изаћи из операционе сале.

Ипак, овај тренд са разлогом се нашао на последњем месту, будући да тренд као такав можда и није нестао, већ је доживео својеврсно трансформацију: сада се уместо хипертрофиране задњице акценат ставља на сведенији и "спортскији" изглед.

image