Да ли су суплементи колагена заиста толико делотворни

Према многим инфлуенсерима, славним личностима и козметичким брендовима, суплементи колагена су најбоље решење за кожу која стари, нокте, косу, кости и здравље читавог организма. Статистике показују да су производи који садрже колаген и колагенски суплементи многим компанијама пре две године донели профит од преко две милијарде евра, а бројке и даље расту. Ипак, стручњаци сматрају да се тренд брже проширио од чињеница.

Како старимо, тело производи све мање колагена, што се највише може видети по борама које се појављују на кожи. Поред тога, многи фактори могу убрзати процес старења (пушење, УВ зраци, алкохол, превише конзумирања шећера), а козметички препарати који садрже колаген се у последње време промовишу као право решење за "враћање времена уназад".

Шта је колаген

Колаген је најбогатији протеин који се може пронаћи у сисарима и обухвата тридесет одсто укупног процента протеина у нашем телу. Главни је структурални елемент коже, лигамената, мишића, крвних судова, костију, тетива... Колаген је, према молекуларној структури и где се налази у телу, сврстан у двадесет осам типова. Деведесет одсто нашег колагена је Тип 1, који се налази у кожи, костима, тетивама и лигаментима.

Наша тела сама производе колаген, помоћу спајања аминокиселина које постају протеин. За процес је потребно редовно уношење витамина Ц и цинка. Једноставно речено, колаген је веома важан за здравље организма. Што више старимо, све се мање производи. Због одржавања доброг здравља (али и због побољшања изгледа) се све више промовишу препарати који садрже овај протеин, који често обећавају меку, еластичну и "младалачку" кожу.

Иако поједине студије наводе да постоје потенцијалне предности, стручњаци верују да не би требало слепо веровати маркетингу. Дерматолог Соња Кенкар је за "Нешнал џиогрефик (National Geographic)" објаснила да не постоји довољно истраживања која указују да је коришћење колаген суплемената заиста ефикасно, због чега их не препоручује својим пацијентима.

Може се пронаћи на стотине различитих производа на бази колагена. На појединима постоји објашњење који је тип колагена у питању, одакле потиче (морски, говеђи, пилећи...), а на тржишти се налазе и колагенски пептиди (кратки ланци амино киселина које праве дугачке протеине). Поризводи могу бити у облику праха, пилула, гумених бомбона или пића.

Да ли су суплементи делотворни

Колаген је један од главних састојака многих филера у козметичким процедурама, због чега се кожа "смекша" на одређено време, све док тело не почне да га раствара или док филер не почне да мигрира. Што се тиче оралних суплемената, не постоји велики број података који могу потврдити њихова дејства.

На пример, након анализе преко деветнаест различитих студија од пре две године, у којој је учествовало око хиљаду људи, бразилски истраживачи су утврдили да је дошло до умањена бора и побољшања еластичности коже код оних који су узимали колаген суплементе, али научници са Харварда сматрају да је постојало много више састојака који су могли допринети таквом резултату. Пробе и анализе делотворности суплемената на здравље коже нису довољно развијене, док исптивање дејства на косу и нокте малтене уопште не постоји. Исто тако, научници тек почињу да разматрају опцију истраживања улоге колагена у здрављу костију.

Ипак, не постоје јасно дефинисани ризици или негативне последице до којих може доћи узимањем таблета/праха (за сада). Докле год се конзумирају у препорученој количини, не проузрокују нежељене реакције и особа заиста има утисак да суплементи делују, онда није потребно мењати рутину.

Постоји неколико начина да се одржавају виши нивои колагена помоћу благих измена у стилу живота: конзумирање довољно цинка, витамина Ц, витамина Д, протеина, као и редовна рутина вежбања могу умањити шансе од наглог нестанка протеина с годинама.